Nakon samo devet mjeseci

Pala rumunjska vlada

Pad rumunjske vlade mogao bi dovesti do prijevremenih izbora, koji se raspisuju automatski ako parlamentarni zastupnici dvaput za redom ne podrže premijera i njegove ministre.
Vijesti / Svijet | 05. 10. 2021. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rumunjski parlament je velikom većinom izglasao nepovjerenje vladi premijera Florina Cîțua, koja je vladala u koaliciji desnog centra tek devet mjeseci, javlja Reuters.

U zemlji je već mjesec dana politička pat pozicija nakon što je početkom rujna koaliciju napustila Zajednica za spas Rumunjske (USR).

Ta stranka se pridružila oporbenoj Socijaldemokratskoj stranci (PSD) i krajnje desnom Savezu za jedinstvo Rumunja (AUR) i podržala rušenje bivšeg koalicijskog partnera.

Pad rumunjske vlade mogao bi dovesti do prijevremenih izbora, koji se raspisuju automatski ako parlamentarni zastupnici dvaput za redom ne podrže premijera i njegove ministre.

Međutim, mogli bi proći mjeseci prije nego što do toga dođe, piše Politico.

Lijevocentristički PSD je zatražio da se izbori raspišu što je prije moguće, a Cîțu je rekao da su sve mogućnosti na stolu, uključujući i da nastavi voditi manjinsku vladu, što bi mu značajno ograničilo ovlasti.

Glasanje o nepovjerenju njegovom vodstvu Cîțu je nazvao apsurdnim. “Kafka bi bio ponosan”, poručio je upirući prstom u bivše saveznike koji su mu okrenuli leđa. USR je koaliciju napustio zbog neslaganja oko pravosudnih reformi i plana za trošenje sredstava za razvoj lokalnih zajednica.

Dacian Cioloş, koji je ovaj tjedan postao novi šef USR-a, planira se kandidirati za novog premijera. Iz stranke su pak poručili da su, kao bivši manjinski koalicijski partner, spremni prihvatiti premijera iz vladajuće Nacionalne liberalne stranke (PNL), ali ne i Cîțua. “Njemu nedostaju profesionalne i ljudske kvalitete potrebne da vodi rumunjsku vladu”, rekao je potpredsjednik USR-a Dan Barna.

Kopirati
Drag cursor here to close