Bivši vladar

Pakistanski sud poništio smrtnu kaznu Pervezu Musharrafu

Viši sud u Lahoreu presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan.
Vijesti / Svijet | 13. 01. 2020. u 16:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pakistanski sud u ponedjeljak je poništio smrtnu kaznu izrečenu bivšem vojnom vladaru zemlje, generalu Pervezu Musharrafu, bivšem bliskom američkom savezniku u ratu protiv terorizma.

Viši sud u Lahoreu presudio je da specijalni tribunal oformljen da sudi bivšem predsjedniku nije legalan. Musharrafov tim obrane uputio je peticiju višem sudu nakon presude tribunala u prosincu prošle godine po kojoj je bivši general kriv zbog uvođenja izvanrednog stanja i kršenja Ustava tokom svoje vladavine.

Musharraf je preuzeo vlast u 1999. kada je svrgnuo izabranu vladu bivšeg premijera Nawaza Sharifa u vojnom udaru. Osam godina kasnije, on je uveo izvanredno stanje i zatvorio je nekoliko ključnih sudaca u kućni pritvor. Taj potez naišao je na osude širom zemlje i doveo je do njegove ostavke u 2008.

''Smrtna kazna izrečena Pervezu Musharrafu nevažeća je nakon današnje odluke suda'', izjavio je novinarima pakistanski državni tužitelj Ishtiaq Khan.

Musharrafov odvjetnik Azhar Sadique pozdravio je današnju presudu, ali je rekao: ''Sačekajmo kako će vlada reagirati''.

On tvrdi da je Musharraf meta političkog progona i da je bio lažno optužen za izdaju od vlade u 2014. godini nakon što se bivši premijer Sharif vratio na vlast.

Musharraf je učinio Pakistan ključnim saveznikom Sjedinjenih Država u njihovom ratu protiv terorizma nakon napada na američke gradove 11. rujna 2001. On je dopustio NATO-u da transportira vojnu opremu u Afganistan preko Pakistana i SAD-u da koriste pakistanske zrakoplovne baze za logističku podršku.

Presudu i smrtnu kaznu izrečenu Musharrafu u prosincu žestoko su kritizirali uticajna pakistanska vojska i opozicijska stranka bivšeg državnog čelnika Svepakistanska muslimanska liga.

U ponedjeljak je Musharraf izjavio za pakistansku TV stanicu ARY da je zadovoljan ishodom ročišta.

''Što se tiče zdravstvenog stanja, osjećam se bolje'', dodao je.

Musharrafovo zdravstveno stanje pogoršalo se prošlog mjeseca i bilo mu je dopušteno da napusti pritvor radi liječenja u bolnici.

Musharrafova glasnogovornica, Mehrene Malik Adam, izjavila je za Associated Press da je sud u Lahoreu ''izručio pravdu“ u 'slučaju koji je bio zasnovan na lažnim navodima“.

Musharraf trvrdi da mu je specijalni sud koji mu je sudio u intervalima između 2014 i 2019. odbio zahtjev da snimi izjavu u Dubaiju. On je tu živio od 2016. kada je napustio Pakistan kako bi primio medicinski tretman.

Pakistanski sud smijenio je bivšeg premijera Sharifa pod optužbama za korupciju u 2017. godini. On trenutno uz kauciju boravi u Londonu radi liječenja, prenosi AP.

Kopirati
Drag cursor here to close