Oštre poruke Slovenije

Pahor: Imamo graničnu presudu, Europa ne smije tetošiti Hrvatsku

"Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda prije ili kasnije biti primijenjena", napisao je Pahor na svom Twitter profilu.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2019. u 19:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor u srijedu je objavom na društvenim mrežama ponovio svoje poznato stajalište o graničnom sporu s Hrvatskom, optuživši uz put Europsku uniju da "tetoši" Hrvatsku kao "razmaženo dijete", umjesto da kao Slovenija inzistra na obostranoj implementaciji arbitražne presude.

"Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda prije ili kasnije biti primijenjena", napisao je Pahor na svom Twitter profilu.

Podsjetio je da je na današnji dan 2009. godine u Švedskoj, kao tadašnji predsjednik slovenske vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao arbitražni sporazum te da je arbitražno rješenje doneseno u skladu s tim bilateralnim dogovorom.

Pahor je neke europske čelnike optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore tvrdeći da je Slovenija nepovratno kompromitirala arbitražni proces poznatim pokušajem djelovanja na suce dogovorom između tadašnje slovenske agentice u ministarstvu vanjskih poslova Simone Drenik i slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca.

"Neki nam europski čelnici kažu da smo u pravu i da odluku suda o granici treba poštovati, ali istodobno sugeriraju da do toga dođemo tako da i Hrvatska sačuva obraz. Ja im kažem da je jedino pravilno i pošteno to da se s Hrvatskom postupa kao i sa svakom drugom odgovornom državom u ugovornom odnosu te da je ona dužna ispuniti preuzete obveze, a ne kao s razmaženim djetetom koje napravi samo ono što mu odgovara", napisao je Pahor na Twitteru, a prenijeli slovenski mediji.

Pahor je na početku svog drugog mandata jedan je od najpopularnijih slovenskih političara, a ponekad ga nazivaju i kraljem Instagrama zbog njegove vješte komunikacije na društvenim mrežama kojima dominiraju uglavnom fotografije, a manje političke poruke.

Kako u srijedu navodi portal Siol.net, Pahor se trenutačno odmara u hrvatskoj Istri i objavio je više fotografija iz različitih predjela koje obilazi biciklom. No na Instagramu se i potužio da postaje "pomalo melanholičan" kad je kišni dan jer tada mora ostati između četiri zida.

Kopirati
Drag cursor here to close