Beč

Ovogodišnja praznična rasvjeta uz maksimalnu uštedu energije

Predstavnici bečkih trgovaca u trgovačkim ulicama i zonama usuglasili su se oko toga da će praznično osvjetljenje mnogima dati osjećaj sigurnosti ove zime.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: MK Illumination / Praznična rasvjeta u Beču

Praznična rasvjeta u Beču čini neizostavan dio božićne i novogodišnje atmosfere po kojoj je austrijska metropola prepoznatljiva i omiljena u svijetu.

Ove godine pri ukrašavanju grada gradske vlasti su uzele u obzir visoke cijene električne energije i potencijalnu nestašicu te će smanjiti potrošnju povećanom upotrebom LED svijetlećih elemenata uz istovremeni kraći period osvjetljenja.

Dok je za praznike prošle godine grad bio osvijetljen oko 660 sati, od 18. studenog 2022. do 8. siječnja 2023. godine svečana rasvjeta će raditi 364 sata, što je skoro 45 posto manje, a umjesto od 15 sati do ponoći svijetlit će do 22 sata.

''Ali nećemo dozvoliti da nam to oduzme praznični duh. Ove godine su nam potrebne pozitivne vibracije kao nikada do sada, a njih osjetimo čim upalimo spektakularna praznična svjetla'', kažu iz Gospodarske komore Beča.

Predstavnici bečkih trgovaca u trgovačkim ulicama i zonama usuglasili su se oko toga da će praznično osvjetljenje mnogima dati osjećaj sigurnosti ove zime. Smatraju da posebno uoči Božića ove godine trgovačke ulice ne bi trebale biti mračne.

Zamjena konvencionalne rasvjete u austrijskoj prijestolnici počela je već prije otprilike 10 godina. Ove godine većina rasvjete su dekorativne LED lampice. Stoga će potrošnja struje iznositi samo oko 49.000 kilovata po satu što odgovara godišnjoj potrošnji 14 domaćinstava sa po četiri člana.

Umjesto 34 ove godine će biti ukrašeno 30 ulica, a trg Neuer Markt u srcu grada danas će zasvijetliti sa šest jelki i 56 3D zvjezdica koje su napravljene prema ukrasima za kosu carice Sisi.

Svake godine rasvjeta igra važan faktor za turizam te daje dodatnu vrijednost Beču i kao poslovnoj lokaciji, priopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Kopirati
Drag cursor here to close