Objavljena lista

Ovo su najmoćnije vojske svijeta

Stručnjaci ne poštuju previše popis Global Firepowera, pa je i Alex Kokčarov, analitičar rizika iz S&P Global Market Intelligencea, rekao je za Business Insider da lista odražava "percepcije, a ne stvarnu sliku".
Vijesti / Svijet | 20. 12. 2023. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranica Global Firepower objavila je novu listu najmoćnijih vojnih snaga u 2023. godini, no stručnjaci upozoravaju da su ovakve liste subjektivne i nesavršene.

Lista vojnih snaga za 2023. objavljena na stranici Global Firepower rangira vojske 145 zemalja, pritom uzimajući u obzir mnoštvo čimbenika, poput količine i sofisticiranosti opreme, financija, zemljopisa i resursa.

Financijski položaj, zemljopis

Tako se uzimaju u obzir količina vojne opreme i trupa koje svaka zemlja ima, kao i njihov financijski položaj, zemljopis i raspoloživi resursi, dakle informacije koje mogu biti nepotpune. Naime rangiranje ocjenjuje vojsku samo s konvencionalnog stajališta, zanemarujući kapacitet neke zemlje za nuklearne udare, piše Business Insider.

Uz to, uspoređivanje vojnih snaga je subjektivno, a sastavljanje istinite i točne liste globalne vojne moći gotovo je nemoguće s obzirom na mnoštvo faktora potrebnih za ispravnu analizu, prenosi tportal.

Lista odražava percepiju, a ne stvarnu sliku

Stručnjaci ne poštuju previše popis Global Firepowera, pa je i Alex Kokčarov, analitičar rizika iz S&P Global Market Intelligencea, rekao je za Business Insider da lista odražava "percepcije, a ne stvarnu sliku". Puno informacija koje bi bile potrebne za analizu nisu dostupne iz otvorenih izvora, istaknuo je.

Dr. Matthew Ford, bivši suradnik West Pointa i izvanredni profesor na Sveučilištu za obranu Švedske, iznio je slično mišljenje. Podacima, rekao je, nedostaju čimbenici poput vojne obuke i obrazovanja, obavještajnih dijelova ili učinkovitosti zapovjedne strukture.

"Mnoge od ovih stvari su parametri koje je teško kvantificirati jer su vjerojatno poznati vojnim planerima u određenim zemljama, ali ne nužno i vanjskim promatračima", rekao je.

Prema stranici Global Firepower, ovo su top 10 najmoćnije vojske svijeta:

10. Italija

9. Francuska

8. Japan

7. Pakistan

6. Južna Koreja

5. Ujedinjeno Kraljevstvo

4. Indija

3. Kina

2. Rusija

1. SAD

Kopirati
Drag cursor here to close