HRZ

Ovo su borbeni zrakoplovi koje Hrvatska želi

Vladino međuresorno povjerenstvo za nabavku borbenog aviona objavilo je s kojim državama će Hrvatska pregovarati oko nabavke novih letjelica.
Vijesti / Svijet | 14. 01. 2020. u 08:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vladino međuresorno povjerenstvo za nabavku borbenog aviona objavilo je s kojim državama će Hrvatska pregovarati oko nabavke novih letjelica.

Od SAD-a će se zatražiti ponude za novi F-16 Block 70/72, od Švedske novi JAS-39 Gripen (vjerojatno C/D verzija, a ne E/F). Rabljene F-16 Hrvatska će zatražiti opet od Izraela i Grčke, te od Norveške, a od Italije ponude za rabljene Eurofightere, od Francuske Dassault Rafale.

Večernji list piše kako su Odluku o zahtjevu za ponudu (RFP) potpisali supredsjedatelji povjerenstva, predstojnik kabineta premijera Zvonimir Frka Petešić i viceadmiral Robert Hranj, te će te odluke biti službeno poslane veleposlanstvima navedenih država. Rok za slanje ponuda Hrvatskoj istječe 7. svibnja, a očekuje se da će hrvatska strana onda analizirati narednih tri mjeseca.

Video: Reklamini video za JAS-39

Bilo je predviđeno da će povjerenstvo izabrati jednog novog "pobjednika" i jednog rabljenog, te će se potom izabrati na koju od opcija se ide, novog ili rabljenog. Iz Vlade, dakle stiže poruka da bi Hrvatska mogla izabrati borbeni zrakoplov u kolovozu, nakon čega obično slijedi još nekoliko mjeseci pregovora, te tek onda potpisivanje ugovora o kupnji.

Vlada je ovu informaciju očito pustila poslije niza kritika o sporosti rada povjerenstva i nakon opetovanih medijskih nevjerica da će Plenkovićeva vlada stići ugovoriti ovaj posao prije parlamentarnih izbora.

Do ove vijesti dolazi nakon isteka godine dana od kada je objavljena propast pregovora s Izraelom o nabavci F-16 Baraka.

Ono što se već zna

Ne treba čekati pet mjeseci da bi se znalo koliko će biti teške ponude za novi američki F-16 i švedski Gripen s obzirom na to da su one već "prožvakane" u prvom, propalom natječaju. Očekuje se da će 12 američkih F-16 Block 70/72 stajati između 1,5 do 1,8 milijardi dolara, a na isporuku bi čekali oko pet godina.

Video: Usporedba F-16 i JAS-39

Eskadrila švedskih Gripena u prvom natječaju stajala je 930 milijuna eura s osnovnim naoružanjem, a neslužbeno se već zna da bi nova ponuda bila dosta povoljnija.

Čudi zahtjev za ponudom Izraelu, ako je riječ o Baracima. Poznato je da Amerikanci uvjetovali da Izraelci poskidaju svu onu opremu za koju je Hrvatska i bila zainteresirana kod nabavke tog starog, ali izrazito moćnog stroja.

Grčka ponuda F-16 Block 30 bila je odbijena, jer je trebalo poduzeti skupi remont koji bi trajao dvije godine, a zna se da Grčka posjeduje i mlađe i znatno suvremenije F-16, pa ostaje pitanje za koji to Block Hrvatska sada traži ponudu iz Grčke.

Loša ponuda su …

Što se Norveške tiče, njihovi F-16 su najizraubaniji u Europi, s vrlo malo preostalih sati letenja, pa čudi što Hrvatska uopće traži ponudu od njih.

Eurofighter, Rafale, Mirage?

Talijanski Eurofighteri su odlični zrakoplovi, ali bi Hrvatska na njih potrošila cijeli vojni proračun jer su izuzetno skupi za održavanje.

Novinare Večernjeg lista najviše iznenađuje vijest da Hrvatska traži rabljene Rafale iz Francuske. Francuzi su, naime, do sada isključivo prodavali nove Rafale, koji su skupi ali su i odlični.

Iznenađuje ih što Hrvatska nije tražila puno dostupniji Mirage 2000, kojih se Francuska rješava.

Video: Francuska je svoje najmodernije zrakoplove prodala Indiji

Usporedba

Na ovome linku možete pogledati usporedbu između Gripena i F16 blok 60 koji je lošija verzija od ove koju Hrvatska traži.

Kopirati
Drag cursor here to close