Ovo je prva zemlja koja je napustila Međunarodni kazneni sud
Burundi se suočava sa smrtonosnim političkim previranjima od 2015. godine, kada je predsjednik zatražio još jedan mandat

Ovo je prva zemlja koja je napustila Međunarodni kazneni sud

Vijesti / Svijet | 27. 10. 2017. u 13:22 Bljesak.info / Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Burundi je postao prva zemlja koja je napustila Međunarodni kazneni sud (ICC), prenosi agencija Anadolija.

Iz ICC-a su potvrdili da povlačenje stupa na snagu u petak, godinu dana nakon što je istočnoafrička zemlja obavijestila generalnog tajnika Ujedinjenih naroda o namjeri da napusti sud koji procesuira najgore ratne zločine na svijetu.

Burundi je jedina od tri afričke zemlje koja je nastavila s procesom povlačenja, nakon što je prošle godine napravila prvi potez ka napuštanju, zbog optužbi da ICC previše usredotočen na afrički kontinent.

Povlačenje Južnoafričke Republike obustavljeno je u ožujku ove godine, dok je nova Vlada Gambije povukla odluku o napuštanju ICC-a u veljači.

ICC ističe da povlačenje Burundija ne mijenja ništa kada je riječ o preliminarnim istragama situacije u toj zemlji koja su u tijeku od strane tužitelja međunarodnog suda.

Burundi se suočava sa smrtonosnim političkim previranjima od 2015. godine, kada je predsjednik zatražio još jedan mandat.

Burundi

Burundi je država u istočnoj Africi bez izlaza na more. Graniči s Ruandom na sjeveru, Tanzanijom na istoku i DR Kongom na zapadu.

Prema nekim podacima, Burundi je najsiromašnija zemlja na svijetu. Opterećuju ga, kao i susjednu Ruandu, etnički sukobi većinskih Hutua i manjinskih, ali povijesno dominantnih Tutsija. Glavni izvozni proizvodi su kava i čaj. BDP je u 2004. bio 600 USD po stanovniku, mjereno po PPP-u. Neovisnost je izborena pod vodstvom Michela Micombera. Službeni jezici su kirundi i francuski.

Kopirati
Drag cursor here to close