Erupcija

Otočje Tonga pogodio tsunami

Vijesti / Svijet | 15. 01. 2022. u 15:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Podvodni vulkan u vodama otočja Tonga erumpirao je u subotu te je oglašena uzbuna za tsunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebice za Tongu i Američku Samou.

Nakon erupcije vulkana valovi tsunamija su primjećeni u glavnom gradu Tonga otočja, Nuku’alofi, te glavnom gradu Američke Samoe, Pago Pago, prenosi Telegram.

Erupcija podvodnog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, smještenog 65 kilometara sjeverno od Nuku’alofe, izazvala je tsunami od 1,2 metra, objavio je Australski meteorološki institut. Društvene mreže su pune fotografija valova koji zapljuskuju obalu i kuće.

Upozorenje na tsunami objavljeno je u subotu ujutro za zapadnu obalu Sjedinjenih Država te za Čile, a američku saveznu državu Havaje već su zahvatile “manje poplave” nakon erupcije vulkana u arhipelagu Tonge, objavila je američka meteorološka služba.

Tsunami bi mogao pogoditi države Kaliforniju, Oregon i Washington te Aljasku i kanadsku pokrajinu Britansku Kolumbiju, precizirao je NWS.

U Čileu je Nacionalni ured za hita stanja upozorio na mogućnost da “manji tscunami” pogodi Uskršnji otok i druge čileanske arhipelage.

Stanovnici otočja Tonga u subotu su se premjestili na viša područja jer je nova erupcija izazvala tsunami od gotovo 1,2 metra. Erupcija se čula stotinama kilometara od vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Trajala je osam minuta i bila je toliko glasna da se čula “poput daleke grmljavine” i na otočju Fidži, udaljenom više od 800 kilometara, rekle su vlasti te države.

Vulkan u vodama otočja Tonga eruptirao je u subotu te je oglašena uzbuna za tsunami za više otočnih država Južnog Pacifika, posebno za Tongu i Američki Samou.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close