Šuti, iscurilo je...

Otkriveno odakle je stigla misteriozna radijacija nad Europom

Nijedna država tada nije preuzela odgovornost za ispuštanje radioaktivnog materijala.
Vijesti / Svijet | 31. 07. 2019. u 09:21 Večernji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko mjernih postaja u Europi 2017. detektiralo je povećanje radijacije. Tada znanstvenici nisu mogli objasniti što ju je prouzročilo.

Tragovi radioaktivnog izotopa (rutenij-106) pronađeni su u povišenim, ali ne i štetnim količinama u Njemačkoj, Austriji, Italiji, Švicarskoj i Francuskoj. Tada se navodilo da radijacija potječe iz istočne Europe i Urala.

Upravo taj misteriozan oblak radioaktivnog materijala koji se nadvio nad Europom 2017. najvjerojatnije je došao iz Rusije, piše Independent.

Prema novoj studiji trag vodi do postrojenja za nuklearnu obradu u južnim planinama Urala u Rusiji. Nijedna država tada nije preuzela odgovornost za ispuštanje radioaktivnog materijala, kao ni Rusija.

Znanstvenici su analizirali više od 1300 točaka podataka diljem svijeta kako bi pronašli izvor golemog curenja.

"Izmjerili smo radioaktivni rutenij-106. Mjerenja pokazuju najveće pojedinačno oslobađanje radioaktivnosti iz civilnog postrojenja za preradu “, rekao je Georg Steinhauser, jedan od vodećih istraživača sa Sveučilišta u Hannoveru.

Rutenij je bio jedini otkriveni radioaktivni materijal, što pokazuje da je izvor bilo postrojenje za preradu nuklearne energije jer nesreće u reaktorima obično oslobađaju više različitih elemenata.

Kopirati
Drag cursor here to close