Niste s nama, nema love

Osveta: Amerika smanjuje davanja Ujedinjenim narodima za 285 milijuna dolara

''Neefikasnost i prekomjerna potrošnja Ujedinjenih naroda dobro su poznati. Mi više nećemo dopuštati da se koristi velikodušnost američkog naroda bez ikakvih provjera'', izjavila je Haley.
Vijesti / Svijet | 26. 12. 2017. u 09:22 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley pozdravila je smanjenje američkih financijskih doprinosa u UN-u, nazivajući to "velikim korakom u pravom smjeru".

Američki doprinosi bit će smanjeni za 285 milijuna dolara u odnosu na one u posljednje dvije godine, navodi se u priopćenju američke misije u UN-u.

''Neefikasnost i prekomjerna potrošnja Ujedinjenih naroda dobro su poznati. Mi više nećemo dopuštati da se koristi velikodušnost američkog naroda bez ikakvih provjera'', izjavila je Haley.

 / Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima Nikki Haley

''Ovo povijesno smanjenje potrošnje - pored drugih brojnih mjera ka efikasnijim i vjerodostojnijim Ujedinjenim narodima - veliki je korak u opravom smjeru. Iako smo zadovoljni rezultatima pregovora o ovogodišnjem proračunu, možete biti sigurni da ćemo nastaviti da tražimo načine da povećamo efikasnost UN-a istovremeno štiteći naše interese'', dodala je ona.

Objava smanjenja američkog proračuna u UN-u uslijedila je nekoliko dana nakon što je predsjednik Donald Trump zaprijetio smanjenjem pomoći državama članicama UN-a koje su glasale u korist osude njegove odluke da izmjesti američko veleposlanstvo u Jeruzalem i da prizna taj sveti grad kao prijestolnicu Izraela.

Glasanje od 21. prosinca nije bilo u korist Sjedinjenih Država - osuda američke odluke usvojena je sa 128 naprema devet glasova, uz 35 suzdržanih a 21 zemlja nije sudjelovala u glasanju. 

Sjedinjene Države najveći su pojedinačni donator Ujedinjenih naroda, uplaćujući 22 posto godišnjeg proračuna Svjetske organizacije, prenosi Jerusalem Post.

Kopirati
Drag cursor here to close