vojna akcija

Ostvarili prijetnje: Turska granatira kurdska područja na sjeveru Sirije

Vijesti / Svijet | 13. 02. 2016. u 18:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas izjavio da će Turska, ukoliko to bude neophodno, poduzeti vojnu akciju protiv boraca iz vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva (PYD), koju službena Ankara smatra terorističkom organizacijom.

''Možemo, ukoliko bude potrebno, poduzeti iste mjere u Siriji kao one koje smo poduzeli u Iraku i iračkom Kurdistanu'', poručio je Davutoglu u televizijskom obraćanju, govoreći o prošlogodišnjoj kampanji zračnih udara koje je Turska poduzela protiv Radničke partije Kurdistana (PKK) na sjeveru Iraka.

''Očekujemo da nas naši prijatelji i saveznici podrže'', istaknuo je turski premijer.

Turska smatra partiju PYD i njihove oružane snage ograncima partije PKK, koja već desetljećima vodi pobunu protiv turskih vlasti, a koja je posljednjih mjeseci intenzivirana.

Službena Ankara je ovaj tjedan bijesno reagirala na komentar glasnogovornika američkog State departmenta, koji je rekao da Washington ne smatra PYD terorističkom grupom i najavio da će nastaviti podržavati njihove operacije u Siriji, prenosi Tanjug.

Nedugo nakon izjave Ahmeta Davutoglua Turska je poduzela granatiranje predgrađa Alepa.

Turske snage su danas granatirale dijelove sirijske provincije Alepo, koje pod kontrolom drže kurdske snage, priopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Šef te organizacije Rami Abdel Rahman je izjavio da su turske granate pogodile dijelove Alepa, uključujući Minig, koje su nedavno zauzele snage vodeće stranke sirijskih Kurda - Partije demokratskog jedinstva (PYD), prenijela je agencija AFP.

Službena Ankara smatra PYD i njene oružane snage YPG ograncima Radničke partije Kurdistana (PKK), koja je u Turskoj digla pobunu još prije nekoliko desetljeća, a borbe su se nedavno intenzivirale.

Kurdski izvor je za AFP rekao da Turska granatira strateški važan vojni aerodrom u Minigu, koje su kurdske snage zauzele u srijedu, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close