Velika pošiljka

Petsto minobacača iz BIH završilo u rukama militanata ISIL-a

Britanski list navodi da je isporuka 500 minobacača "ogromna" pojašnjavajući da većina europskih vojski nema toliko minobacača u svojim skladištima.
Vijesti / Svijet | 21. 07. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pet stotina minobacača proizvedenih u tvornici BNT-TMiH u Novom Travniku u središnjoj Bosni prodano je Saudijskoj Arabiji, no oni su poslije toga završili u rukama militanata tzv. Islamske države i Al-Quaide, odnosno Nusra fronta (Front obrane naroda Levanta, Džabhat al-Nusra), piše britanski Independent.

Novinar Independenta Robert Fisk navodi da je prošle godine tijekom posjete gradu Alepu u jednom skladištu pronašao tzv. dnevnik naoružanja koji je izdala tvornica minobacača iz Bosne i Hercegovine u kojoj se nalazio i potpis Ifeta Krnjića, na svakoj stranici, datiranoj na siječanj 2016. godine.

Independent je pronašao Krnjića koji je kazao da je kompanija prodala naoružanje Saudijskoj Arabiji.

"To je moj potpis! Da, to sam ja! To je garancija za minobacače 120 mm, to je NATO-standard. To je otišlo za Saudijsku Arabiju. To je dio isporuke 500 minobacača. Sjećam se saudijske isporuke jako dobro. Oni (Saudijci) došli su u našu tvornicu u inspekciju naoružanja početkom 2016. godine", kazao je Krnjić za Independent.

Krnjić je inzistirao na tome da se sve takve prodaje naoružanja rade striktno u skladu s potvrdama o krajnjim korisnicima koje njegova kompanija dobija od svih kupaca u kojima se navodi da će oružje koristiti isključivo oružane snage zemlje koja ih je kupila.

"Kad su Saudijci došli u našu tvornicu u inspekciju početkom 2016. godine bio je tu i saudijski ministar i neki saudijski dužnosnici koji su došli u inspekciju prije isporuke. Nosili su civilno odijelo, a ministar je bio u haljini. Sva naša proizvodnja nakon rata je pod kontrolom Amerikanaca i NATO-a koji uvijek dolaze ovdje i oni znaju za svaki komad naoružanja koji je izašao iz naše tvornice", kazao je Krnjić za Independent.

Isto je kazao i Adis Ikanović, direktor travničke tvornice, koji je kazao da će mu trebati malo vremena da pronađe dokumente o isporuci minobacača krajnjem korisniku iz 2016., ali i dajući na znanje da je većina izvoza otišla "za Saudijsku Arabiju, vjerojatno".

Ikanovića je novinar kontaktirao kasnije e-mailom, podsjećajući ga da je obećao dostaviti kopije certifikata o krajnjem korisniku, no Ikanović mu nije odgovarao.

Ikanović je potvrdio da je sve isporuke naoružanja, uključujući i one za Saudijsku Arabiju, kontrolirao EUFOR, nasljednik NATO-misije SFOR te da je u kontrolu dolazio i zapovjednik EUFOR-a austrijski general Martin Dorfer.

Krnjić je kazao da je oružje iz tvornice izvezeno preko aerodroma u Tuzli ili u Sarajevu. Dodao je da se "Saudijci nikad nisu žalili na kvalitetu naoružanja jer već dugo vremena imaju jako dobru reputaciju, i to ne samo zbog kvalitete već i zbog brzine isporuke.

"Znam da to ne bih trebao reći, ali NATO i EU su nam dali zeleno svjetlo za to. Naši minobacači su jedini koji mogu ispaljivati granate s asfalta. Imaju pločicu na dnu, ali te pločice kod drugih proizvođača pucaju i mogu se koristiti samo na mekanom tlu. Naši minobacači se mogu nositi u vrećama, imate tri granate, jednu cijev, pucate na zgradu i onda nestanete. Samo kineski minobacači su bolji od naših, vidio sam ih u Iraku", kazao je Krnjić.

Independent navodi da je Krnjić član Stranke demokratske akcije (SDA) i veteran proteklog rata te da je umirovljen nekoliko mjeseci prije nego što je Ikanović imenovan za direktora.

Britanski list navodi da je isporuka 500 minobacača "ogromna" pojašnjavajući da većina europskih vojski nema toliko minobacača u svojim skladištima te da je nekolicina završila u rukama islamističkog Nusra fronta/Al-Kaide u sjevernoj Siriji kao i ISIL-a i drugih islamističkih skupina koje su na listi terorističkih organizacija Ujedinjenih naroda i Sjedinjenih Država. Krajem srpnja 2016., samo šest mjeseci nakon što je 15. siječnja te godine otpremljena iz Bosne koja je udaljena oko 2.000 kilometara, pošiljka ili dio pošiljke je stigao u Alep.

Independent navodi da je nakon srpnja 2016. taj sirijski grad bio u potpunosti okružen snagama Bašara al-Asada i njegovih saveznika.

Independent je u posjedu oružanih listova, a potvrdu da su originalni dobili su i u Bosni, od Ifeta Krnjića koji ih je potpisao, no iz Veleposlanstva Kraljevine Saudijske Arabije u Londonu, od koje su novinari tražili komentar, odbacili su optužbe i naveli da ta kraljevina "ne pruža praktičnu niti bilo koju pomoć nijednoj terorističkoj organizaciji (uključujući Nusra front i ISIL) u Siriji niti bilo kojoj drugoj zemlji", a navode Independenta su nazvali "nebuloznim i neutemeljenim".

Saudijci su pri tome istaknuli da se zalažu za diplomatsko rješenje sukoba u Siriji, te da se zajedno sa susjedima i saveznicima bore protiv ekstremizma.

Independent navodi da je "jasno da je saudijski vehabizam inspiracija Nusra frontu, ISIL-u i drugim islamističkim skupinama u Siriji", kao i da se "Saudijsku Arabiju često optuživalo da naoružava pobunjenike u Siriji" kao i da su "religijska štiva tiskana u Rijadu često nalažena u gradovima koje su nekad držale islamističke skupine". Saudijska Arabija zahtjeva i rušenje Bašara al-Asada i njegove vlade u Damasku.

Novinar Independenta Robert Fisk navodi da je po ulasku u Alepo našao hrpe dokumenata, uključujući i upute za korištenje mitraljeza i minobacača i da su sve bile napisane na engleskom jeziku.

Među njima je pronašao i dokumente i upute za korištenje i iz Bosne i Hercegovine, te Srbije, ali i Bugarske, a u jednom razorenom bunkeru je pronašao prazne kutije u kojima je bilo pakirano protuoklopno naoružanje na kojima je kao proizvođač navedena kompanija "Hughes Aircraft Company" iz Kalifornije, SAD.

Milojko Brzaković, direktor u tvornici naoružanja Zastava, kazao je za Independent da "nema nijedne zemlje na Bliskom Istoku da nije u posljednjih 15 godina kupila njihovo naoružanje". Potvrdio je i da su dokumenti i upute pronađene u Alepu originali te da su i Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati među kupcima zastavinog oružja, prenosi RSE.

"Ništa ne mogu izvesti bez dozvola pet različitih ministara ovdje u Bosni, a ugovor pregleda i NATO. Možemo izvoziti samo u zemlje koje su na NATO-voj 'bijelog listi", kazao je Ikanović, direktor novotravničke firme.

Na kraju je se složio da izvoznici niti imaju obavezu niti mogu na bilo koji način spriječiti da ta zemlja isporuči oružje trećoj strani nakon što oružje isporuče na početnu destinaciju, piše Independent.

Kopirati
Drag cursor here to close