Drukčiji stav

Orban: Laž je da Ukrajina može pobijediti u ratu

''Ovo je tragedija za Ukrajinu. Ostat će bez vojnika. Rusi su brojčano mnogo jači, brojniji", rekao je Orban.
Vijesti / Svijet | 30. 08. 2023. u 13:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske Viktor Orban gostovao je u emisiji kod američkog voditelja Tuckera Carslona sa kojim je razgovarao o ratu o Ukrajini i mađarskom stavu o cijelom sukobu.

Na konstataciju da su svi u SAD-u uvjereni da Ukrajina može pobijediti, Orban je naglasio kako je to nemoguće.

"To je laž. Nemoguće je da se tako nešto ostvari. Svi koji se bave politikom, a razumiju logiku, brojeve, podatke, znaju da je to nemoguće. Ovo je tragedija za Ukrajinu. Ostat će bez vojnika. Rusi su brojčano mnogo jači, brojniji", rekao je Orban.

Upravo je pitanje o tome gdje bi Ukrajina mogla dobiti dodatne vojnike prema Orbanu najopasnije.

"To je najopasnije pitanje. Ako bilo koja zapadna države pošalje svoje trupe, to će značiti direktan rat između Zapada i Rusije. Odmah ćemo se naći u trećem svjetskom ratu. Ovo je vrlo opasan trenutak", mišljenja je Orban.

Na pitanje kakvu percepciju Rusi imaju o Putinu, Orban ističe kako oni neće ubiti svog lidera i da nikada neće odustati od ciljeva.

"Svi su bili sretni kada je Putin stigao na vlast poslije Jeljcina i kada je kao vođa stavio vojsku i rusku moć pod svoju kontrolu. Toliko je dugo na vlasti da smo zaboravili kako je imati Rusiju bez jakog lidera i kako može biti neizvjesno pitanje tko ima kontrolu nad njenim nuklearnim arsenalnom. Najgora moguća opcija je period između vladavina, kao što se dogodilo za vrijeme Jeljcinovog mandata", poručio je mađarski premijer.

Govoreći o ideološkim podjelama unutar EU, Orban je rekao kako je ideološka podjela između Zapada i Mađarske mnogo dublja.

"Dok je na Zapadu 'ja' u centru svijeta, svako se bavi samim sobom, u Mađarskoj većina zastupa ideju da postoje važnije stvari od pojedinca. To su Bog, domovina i obitelj. Mi smo pluralisti, a oni su hegemonisti. Netolerancija dolazi iz liberalne ideologije. U Europi danas riječ liberal ne znači slobodu, već to podrazumijeva da ste neprijatelj slobode", zaključio je Orban.

Kopirati
Drag cursor here to close