Ljut zbog presude

Orban: Europi su draži ilegalni migranti od europskih građana

Europski sud pravde je u četvrtak priopćio odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 milijuna eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku EU prema azilantima.
Vijesti / Svijet | 14. 06. 2024. u 07:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Mađarske Viktor Orban nazvao je odluku Europskog suda pravde nepravednom, rekavši da su "ilegalni migranti draži Bruxellesu nego europski građani".

Podsjećamo, Europski sud pravde je u četvrtak priopćio odluku o kažnjavanju Mađarske s 200 milijuna eura jer ne primjenjuje zajedničku politiku EU prema azilantima.

"Mađarskoj je naloženo da plati paušalni iznos od 200 milijuna eura i kaznu od milijun eura po danu kašnjenja zbog nepoštovanja presude Suda pravde", navodi se između ostalog u priopćenju suda.

Orban se oglasio na društvenoj mreži "X" i prokomentirao ovu odluku.

"Odluka Europskog suda pravde da kazni Mađarsku sa 200 milijuna eura plus jedan milijun eura dnevno za obranu granica EU je nečuvena i neprihvatljiva. Čini se da su ilegalni migranti važniji briselskim birokratama nego njihovi sopstveni europski građani", napisao je Orban.

Glasnogovornica Europske komisije za unutrašnje poslove i migracije Anita Hiper je rekla da EK očekuje da će se Mađarska protiviti toj odluci.

"Komisija će stupiti u kontakt sa Mađarskom da se raspita o mjerama koje namjerava poduzeti da bi ispunila danas donesenu presudu", rekla je Hiper.

Portparol Europske komisije Balaž Ujvari rekao je kako će Komisija potraživati novac od Mađarske u utvrđenim intervalima, a u suprotnom će Komisija odbiti naznačeni iznos od proračunskih izdvajanja EU toj zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close