Anis Amri

Opkoljen ubojica iz Berlina: Povezan sa Srbinom koji je regrutirao za ISIL

Vijesti / Svijet | 21. 12. 2016. u 15:12 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija okružila je tržni centar u Diseldorfu u kome se navodno nalazi Tunižanin Anis Amri, koji je osumnjičen da je izvršio masakr na božićnom sajmu u Berlinu u ponedjeljak uveče, javlja Bild.

Njemačka policija je tijekom današnjeg dana otkrila povezanost Tunižanina sa napadom na božićni sajam. Ispod sjedišta kamiona pronađene su osobne isprave, a dokumenta glase na državljanina Tunisa po imenu Anis Amri (24), koji je rođen u gradu Tatavin, prenosi "Spiegel". Prema informacijama koje prenosi RBB, osumnjičeni je ozlijeđen, a u kamionu je pronađena njegova DNK.

Anis Amri je bio povezan s mrežom Islamske države u Njemačkoj koju je navodno vodio upravo Abu Waala, kojeg su zvali propovjednik bez lica.

Njemački mediji, citirajući izvore iz policije, navode da je Tunižanin Anis A., osumnjičen da je vozio kobni kamion iz Berlina, neko vrijeme živio kao podstanar kod Srbina Bobana S. koji je u to vrijeme regrutirao džihadiste u Dortmundu.

Boban S. je uhićen u studenom, kada je i priznao da je pripadnik Islamske države. Sűddeutcshe Zeitung navodi da se osumnjičeni kretao u krugovima salafističkog propovjednika Abu Waalae, koji je uhićen zajedno sa Bobanom. Srpski je državljanin, prema tadašnjim tvrdnjama medija, bio zadužen da nove regrute 'uči arapski jezik i radikalne islamske norme'.

Službe i policija dugo su držale u fokusu Bobana S. (36) iz Dortmunda. Još su 10. kolovoza pretražili stan tog čovjeka za kojeg mediji navode da je "njemački Srbin", koji ima putovnice obje zemlje. Boban S. je, zajedno sa četvoricom drugih uhićenih islamista, vrbovao mlade muslimane i pomagao im da stignu do Sirije ili Iraka gde su se pridruživali džihadistima, piše "Deutsche Welle".

Kopirati
Drag cursor here to close