Stižu nove sankcije?

Opasne ruske "igre gladi"

Lideri sedam najbogatijih država svijeta okupili su se u Njemačkoj na razgovorima o dodatnim sankcijama Rusiji i srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi Ukrajine
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2022. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Opasne ruske "igre gladi" su isključivo odgovorne za globalnu prehrambenu krizu, rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na summitu G7 u nedjelju, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri sedam najbogatijih država svijeta okupili su se u Njemačkoj na razgovorima o dodatnim sankcijama Rusiji i srednjoročnoj i dugoročnoj obnovi Ukrajine.

Tokom konferencije za novinare na summitu, Michel je rekao da Kremlj koristi hranu kao "tiho oružje".

"Moramo se energično suprotstaviti ruskoj propagandi o cijenama hrane i đubriva", rekao je on, dodajući da Europska unija (EU) podržava napore Ujedinjenih naroda da ponovo otvore pomorske rute na način koji uvažava sigurnosne zabrinutosti Ukrajine.

Michel je kazao da podržavaju globalne inicijative čiji cilj je prehrambena sigurnost.

"EU radi na mobilizaciji oko 600 miliona eura (634 milijuna dolara) za podršku najugroženijim partnerima", rekao je on.

Također je ponovo potvrdio da je europski blok posvećen podršci obnovi Ukrajine.

"S državama G7 svi dijelimo iste ciljeve: zaustaviti rusku ratnu mašineriju, istovremeno brinući o našim ekonomijama. EU će stajati uz Ukrajinu na duge staze", poručio je Michel.

U Schloss Elmauu u Bavarskim Alpama u Njemačkoj danas počinje summit lidera zemalja G7 i trajat će do 28. lipnja.

G7 je naziv za grupu ili vijeće koje se sastoji od sedam najrazvijenijih država svijeta - Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Cilj summita je da dodatno povećati pritisak na Rusiju čije su akcije u Ukrajini uzrokovale nestašice hrane i energenata u svijetu.

U njemačkom gradu Minhenu su jučer povodom održavanja samita održani protesti protivnika globalizma koje je podržalo više od 15 organizacija i udruženja.

Demonstranti su zahtijevali da se okonča ovisnost od ruskih fosilnih goriva, te su tražili od G7 da izdvoji više sredstava za prevenciju kriza, ekonomski razvoj, zaštitu životne sredine i očuvanje životinjskog i biljnog diverziteta.

 
Kopirati
Drag cursor here to close