FOTO

Oluja 'poharala' Italiju: Vjetar trgao krovove, smrtno stradala djevojčica

"Bila je ovo besana noć - samo da si predočite koliko je teško bilo, imajte na umu da je vjetar u gradu puhao brzinom većom od 100 kilometara na sat, rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala.
Vijesti / Svijet | 25. 07. 2023. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrlo snažna oluja noćas je prohujala kroz sjever Italije, a naročito je veliku štetu izazvala u Milanu. Snažan vjetar trgao je krovove i čupao drveće, blokirajući ceste i prekinuvši nadzemni prijevoz u talijanskoj financijskoj prijestolnici.

Više od 200 poziva 

Tako su vatrogasci poručili da već danima "rade non-stop", a to se još intenziviralo nakon posljednje oluje. Samo u utorak ujutro zaprimljeno je više od 200 poziva zbog srušenih stabala, poplavljenih domova i druge štete koju je nevrijeme uzrokovalo.

"Naši službenici i tehničari rade od 4 ujutro kako bi sanirali štetu od snažnog nevremena. Bila je ovo besana noć - samo da si predočite koliko je teško bilo, imajte na umu da je vjetar u gradu puhao brzinom većom od 100 kilometara na sat, rekao je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala, a piše Ansa.

Dvije su žene poginule u ponedjeljak i utorak u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia kada su na njih pala stabla. Šteta u pokrajini Lombardija već je procijenjena na više od 100 milijuna eura, a tamošnja civilna zaštita tražit će od vlasti u Rimu da se proglasi izvanredno stanje.

Loše stanje je i u pokrajini Veneto, poručio je guverner Luca Zaia, prenosi Hina. 

"Tuča je uništila krovove, automobile, ali i neka industrijska postrojenja. Nažalost, urod na poljima, u vinogradima, voćnjacima i staklenicima je izbrisan", rekao je guverner i također zatražio pomoć vlasti za ljude na pogođenim područjima.

Foto: Claudio Furlan//Lapresse/Profimedia/Claudio Furlan//lapresse/profimedia / Stablo palo na automobil tijekom nevremena u Italiji

Stradala djevojčica 

U ponedjeljak je zrakoplov američke Delte na letu za New York, koji je poletio iz milanske zračne luke Malpensa, ozbiljno oštećen u oluji s tučom i bio je prisiljen sletjeti u Rim.

Italija je jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama, što je u utorak istaknuo i ministar za civilnu zaštitu Nello Musumeci, javlja Ansa.

Trenutno proživljava neke od najkompliciranijih dana u zadnjim desetljećima: oluje, tornado, pljusak i tuča na sjeveru, paklene vrućine i razarajući požari na jugu i i u središtu zemlje. Ova nagla promjena klime traži od nas brze promjene, rekao je Musumeci.

Tijekom noćne oluje u talijanskom naselju Corteno Golgi, 16-godišnja djevojčica je poginula nakon što je na nju palo drvo u izviđačkom kampu. Chiara Rossetti spavala je u šatoru uz još osam izviđača, kada je oko 5 sati ujutro došlo do snažne oluje koja je srušila stablo i prouzrokovala nesreću.

Kopirati
Drag cursor here to close