Rat u Ukrajini

Oglasio se Putin: Jeste li svjesni posljedica?

Kaže da su zadaci uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini uskoro završeni. Sankcije usporedio s objavom rata Rusiji. Zaprijetio da će Ukrajina nastavi li se "ovako ponašati" izgubiti državnost
Vijesti / Svijet | 05. 03. 2022. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je najavio da će "svi zadaci uništavanja vojne infrastrukture u Ukrajini uskoro biti završeni", ali je istovremeno zapadne sankcije usporedio s objavom rata te je Ukrajini zaprijetio "gubitkom državnosti" ako se "nastavi ponašati ovako", prenosi Jutarnji list

On je "teškom" nazvao svoju odluku o napadu na Ukrajinu, što on formalno naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Izjavu je dao na sastanku sa ženama koje rade kao članice posada u ruskim aviokompanijama, a tijekom tog susreta postavljeno mu je pitanje o ciljevima operacije u Ukrajini.

''To sam rekao na početku operacije i govorio i prije nego je ova odluka donesena. Teška odluka, bez ikakve sumnje'', rekao je Putin.

Ustvrdio je i da postoji "mnogo raznih varijanti demilitarizacije Ukrajine", da su one sve na pregovaračkom stolu s Kijevom i da se nada pozitivnoj reakciji.

''Rusija je odmah reagirala na poziv iz Kijeva našim vojnicima u vezi s Mariupoljom, otvorila je humanitarni koridor, ali oni ne puštaju ljude'', rekao je Putin, optužujući ukrajinsku stranu za odgodu evakuacije.

Zatim je izjavio da ruska vojska ima "dovoljno kapaciteta da izvrši sve zadatke po pitanju specijalne operacije u Ukrajini".

''Imamo dovoljno snage i sredstava da učinimo sve što smo sebi zadali'', rekao je Putin i zaprijetio Ukrajini, prenosi Hina.

''Ako se nastavi ponašati kako se ponaša, u pitanje će doći i njezina državnost. Svi koji to ne žele shvatiti, posebice rukovodstvo Kijeva, moraju shvatiti da, nastave li raditi to što rade, dovode u pitanje budućnost ukrajinske državnosti. Ako do toga dođe, to će biti u potpunosti na njihovoj duši'', naglasio je Putin.

''U slučaju da Ukrajina uđe u NATO, dok god u toj zemlji traje građanski rat, to će joj dati mogućnosti i da napadne Krim'', rekao je dalje Putin.

''Sve se više govori o tome da ceh Ukrajinu primiti u NATO. Shvaćate li vi do čega to može dovesti? Ako oni nastave sa svojom vojnom operacijom u Donbasu, to znači da će napasti i Krim. I što ćemo onda? Boriti se protiv cijelog NATO-a? Jeste li svjesni posljedica? Mislim da su svi svjesni toga, upozorio je Putin.

Nakon toga je izjavio da će ruska vojska "uskoro završiti sve zadatke po pitanju uništenja vojne infrastrukture Ukrajine", ali nije precizirao kada i hoće li se nakon toga ruske trupe eventualno povući iz Ukrajine.

''Banditi i neonacisti u Ukrajini ne štede ljude i pucaju čak i na vlastite vojnike'', izjavio je također.

''Nacionalisti, ovi banderisti, neonacisti, ne mogu ih drugačije nazvati, pucaju na svoje vojnike. Tamo, u gotovo svakoj jedinici, uvode ove nacionaliste, po nekoliko desetaka ljudi, i ponašaju jako surovo, dodao je i optužio ukrajinske vlasti da u Harkovu drže "oko 6.000 stranih studenata za taoce".

''Uzeli su strane državljane za taoce, u Harkovu je više od 6.000 mladih, studenata, gurnuto na željezničku stanicu i drže ih već´ treći dan'', rekao je Putin optužujući "ukrajinske nacionaliste" da civile uzimaju kao živi štit.

Govoreći o sankcijama koje Zapad uvodi protiv Rusije, rekao je da su one "jednako teške kao i objava rata". Govoreći pak o ideji uspostavljanja zabrane leta nad Ukrajinom, ustvrdio je da će svaku državu, "bez obzira na članstvo u bilo kojoj organizaciji", smatrati sudionikom sukoba.

Putin: sve ide prema planu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u subotu da u Ukrajini sve ide prema planu i da će ruska vojska ispuniti svoje ciljeve u sklopu specijalne vojne operacije.

Putin je rekao da zapadne sankcije Rusiji nalikuju objavi rata i branio je rusku invaziju na Ukrajinu, rekavši da Moskva treba braniti one koji govore ruski na istoku Ukrajine, kao i svoje interese.

"Ove sankcije koje se uvode slične su objavi rata, ali hvala Bogu da do toga nije došlo", rekao je Putin, obraćajući se skupini stjuardesa u centru za obuku Aeroflota u blizini Moskve.

U komentarima emitiranim na državnoj televiziji, čelnik Kremlja rekao je da Rusija želi da se Ukrajina "demilitarizira", "denacificira" i da Ukrajina treba imati neutralan status, prenosi Hina.

 Putin je naglasio da će Rusija smatrati svaku zemlju koja pokuša nametnuti zonu zabrane letova iznad Ukrajine protivnicom u ratu.

NATO je odbacio zahtjev Kijeva za zonom zabrane letova.

"Svaki razvoj događaja u tom smjeru smatrat ćemo sudjelovanjem u oružanom sukobu svake zemlje na čijem teritoriju bi bila stvorena prijetnja našim vojnicima", rekao je o mogućoj "zoni zabrane leta iznad teritorija Ukrajine".

Putin je rekao da Rusija ne planira uvesti izvanredno stanje odgovarajući na glasine da će to učiniti zbog sukoba u Ukrajini.

"Izvanredno stanje se uvodi (...) u slučaju agresije, posebno u područjima u kojima se vode borbe. Mi nemamo takvu situaciju i nadam se da neće trebati intervenirati", rekao je.

Prema njegovim riječima u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini sudjeluju samo profesionalni vojnici i časnici, a Kremlj ne planira slati ročnike ili rezerviste.

"Naša vojska će ispuniti sve zadaće. U to uopće ne sumnjam. Sve ide po planu."

Brojne glasine natjerale su Ruse da strahuju od mobilizacije i uvođenja izvanrednog stanja.

Kopirati
Drag cursor here to close