Diskriminacija u Egiptu

Odvjetnik šokirao: Nacionalna je dužnost silovati djevojke u poderanim trapericama

Nacionalna je dužnost silovati djevojke u poderanim trapericama, rekao je egipatski odvjetnik Nabih al-Wahsh i izazvao ogorčenje i bijes širom Egipta.
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2017. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Nacionalna je dužnost silovati djevojke u poderanim trapericama, rekao je egipatski odvjetnik Nabih al-Wahsh

Nacionalna je dužnost silovati djevojke u poderanim trapericama, rekao je egipatski odvjetnik Nabih al-Wahsh i izazvao ogorčenje i bijes širom Egipta. Na njegovo televizijsko gostovanje reagiralo je i Nacionalno vijeće za žene koje planira tužiti i televizijski kanal.

Polovica se vidi

Ovaj istaknuti konzervativac gostovao je na televiziji Al-Assema gdje se raspravljalo o nacrtu Zakona o prostituciji te je javno pitao:

''Jeste li sretni kada vidite djevojku kako hoda ulicom, a polovica joj se toga vidi?' te dodao: ''Kažem da kada takva djevojka hoda, nacionalna je dužnost seksualno je uznemiravati i silovati'', piše Independent.

Svojom izjavom izazvao je ogorčenje širom Egipta, pa je Nacionalno vijeće za žene najavilo kako će ga tužiti kao i televizijski kanal na kojem je gostovao.

''Svi članovi vijeća odbijaju ovakvu izjavu koja eksplicitno promiče silovanje i seksualno uznemiravanje'', navode u svojoj izjavi.

Povreda egipatskog ustava

Predsjednica Vijeća Maya Morsi ističe kako njegove izjave predstavljaju stvarnu povredu egipatskog ustava koji izričito želi zaštiti ženska prava.

Sve se to događa samo mjesec dana nakon što je Kairo označen kao 'najopasniji' megagrad za žene u prvom međunarodnom istraživanju o tome što se događa sa ženama u gradovima s preko deset milijuna ljudi. Aktivisti za ženska prava objasnili su kako to proizlazi iz duboko ukorijenjene stoljetne tradicije gdje su žene imale limitiran pristup dobroj zdravstvenoj skrbi, obrazovanju i financijama.
Istaknuta egipatska novinarka Shahira Amin rekla je kako bi nešto što je uobičajeno i svakodnevno poput šetnje ulicom glavnog grada moglo postati ranjivo za žene jer će ih izvrgnuti zlostavljanju svih vrsta.

  / Kairo je u međunarodnom istraživanju među megagradovima označen najopasnijim za žene



Istraživanje iz 2008. pokazalo je kako je 83 posto Egipćanki bilo seksualno uznemiravano, a 53 posto muškaraca ih je okrivilo zbog 'privlačenja pažnje na sebe',prenosi T-portal.

Ovom egipatskom odvjetniku to nije prvi takav slučaj, piše Independent, jer je prošloga listopada završio na naslovnicama nakon rasprave s liberalnim klerikom koja je prerasla u kaos u televizijskom studiju. Među njima su poletjele stolice i cipele.

Kaos u TV studiju

Do žestok okršaja došlo je nakon što je Sheikh Rashad, poznat po svojem popustljivom tumačenju islama, rekao kako žene nužno ne bi trebale pokrivati glavu.

''Ti si otpadnik! I nevjernik!'', ogorčeno je vikao Wahsh kojemu je Rashad odgovorio: ''A ti si mentalni bolesnik. Mjesto ti je u umobolnici''.

U tom je trenutku al-Wahsh skinuo cipelu kao da se priprema za borbu što se u arapskom svijetu smatra uvredom kada se nekome pokaže potplat cipele. Rashad se potom zaletio u njega, a ovaj je reagirao udarajući ga cipelom. Kako bi ih razdvojila, upomoć je priskočila i studijska ekipa.

Prethodila je tome i al-Wahshova izjava kojom se protivi  da žene postanu sutkinje jer je tvrdio da bi onda mogle postati i muftije, muslimanski poznavatelji šerijatskog prava koji imaju ovlasti tumačiti vjerska pitanja, i izdavati fetve dok imaju mjesečnicu.

Reuters / Egipatski odvjetnik izazvao je ogorčenje javnosti
Kopirati
Drag cursor here to close