Poljska

Održan prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi

Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi.
Vijesti / Svijet | 07. 10. 2018. u 20:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi prosvjed protiv pedofilije u Katoličkoj crkvi u Poljskoj, zemlji tradicionalno privrženoj katolicizmu, održan je u nedjelju u Varšavi, javlja AFP.

Oko 200 osoba je defiliralo središtem grada s transparentima na kojima je pisao 'Gospodine biskupe, zločin je štititi pedofile', 'Dosta nam je podlosti svećenstva', 'Pedofile u zatvore'.

Prosvjednici su nosili zemljovid Poljske na kojem su crnim križevima značili gradove i sela u kojima su zabilježeni slučajevi pedofilije u Katoličkoj crkvi.

Sudionici prosvjeda su se zaustavili ispred četiri crkve gdje su čitali svjedočenja žrtava. Ispred sjedišta biskupije su uz povike »sramota« pročitali dugi popis gradova i sela u kojima su prijavljeni slučajevi svečeničkog zlostavljanja djece.

''Prosvjedujemo jer crkva ostaje pasivna i ne poduzima ništa protiv odgovornih za te zločine'', rekao je Marek Lisinki iz organizacije 'Nemojte se bojati' koji prati slučajeve pedofilije u crkvi.
'Dugo je to bila tabu tema u Poljskoj', dodao je Lisinki, i sam žrtva svećenika pedofila.

Slični skupovi su organizirani i u drugim gradovima, posebice Poznanu, gdje je prošlog tjedna jedan sud potvrdio presudu vjerskoj kongregaciji da plati rekordnu globu od 240.000 eura žrtvi svećenika pedofila, što je prvi slučaj u toj zemlji gdje se taj problem od sada redovno marginalizirao, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close