Međunarodni kazneni sud

Odobrena istraga o Duterteovom "ratu protiv droga"

Vijeće je navelo da se takozvana kampanja "rat protiv droga" ne može promatrati kao legitimna operacija provođenja zakona"
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2021. u 12:20 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodni krivični sud (MKS) odobrio je u srijedu istragu o smrtonosnom "ratu protiv droge" filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, prenosi Anadolija.

Suci su u odluci naveli da postoji "osnova da se nastavi s istragom" o ubojstvima koja su počinjena širom Filipina u okviru rata protiv droge.

"Pretpretresno vijeće i Međunarodnog krivičnog suda odobrilo je zahtjev tužioca za pokretanje istrage u vezi sa zločinima iz nadležnosti Suda koji su navodno počinjeni na teritoriji Filipina između 1. novembra 2011. i 16. ožujka 2019. u kontekstu takozvane kampanje 'rat protiv droge'", navodi se u priopćenju MKS-a.

Vijeće je navelo da se takozvana kampanja "rat protiv droga" ne može promatrati kao legitimna operacija provođenja zakona."

Kampanja "Rat protiv droge" pokrenuta je ubrzo nakon što je Duterte stupio na dužnost u lipnju 2016.

Filipinski lider je provodio opsežna uhićenja dilera i korisnika droga i dopustio policiji da ubije svakog kriminalca i korisnika droge.

Duterte je 2018. najavio povlačenje Filipina iz Rimskog statuta, koji je stupio na snagu u ožujku 2019. godine.

Duterte je otad više puta rekao da neće surađivati u istrazi MKS-a, tvrdeći da sud nema nadležnost na Filipinima jer se država jugoistočne Azije povukla iz ovog pravosudnog tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close