Gori grad

Odmazda paravojnih bandi u Riju zbog ubojstva "Gospodara rata"

Napadi su navodno bili odmazda za policijsko ubojstvo višeg čelnika paravojnih bandi po imenu Matheus da Silva Rezende.
Vijesti / Svijet | 24. 10. 2023. u 12:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Guverner države Rio de Janeiro Cláudio Castro obećao je uzvratiti udarac organiziranom kriminalu nakon što su paravojni gangsteri izveli napad bez presedana na sustav javnog prijevoza u Riju zapalivši desetke vozila u onome što je političar nazvao "terorističkim činovima". Kriminalci su navodno zapalili najmanje 36 autobusa, četiri kamiona i vlak, u jednom od najvećih kriminalnih napada u povijesti Rija, prenosi Index.hr.

Napadi su navodno bili odmazda za policijsko ubojstvo višeg čelnika paravojnih bandi po imenu Matheus da Silva Rezende. "Bio je poznat kao 'Gospodar rata'", ustvrdio je desničarski guverner Rija na izvanrednoj presici jučer navečer. Erupcija nasilja, dramatična čak i za državu koja se desetljećima bori s kriminalom koji svake godine odnosi tisuće života, zaustavila je dijelove najpoznatijeg brazilskog grada i prisilila na zatvaranje najmanje 45 škola.

Napadi su se navodno dogodili u najmanje devet različitih područja - Cosmos, Campo Grande, Inhoaíba, Guaratiba, Madureira, Paciência, Santa Cruz, Sepetiba i Recreio dos Bandeirantes - gdje živi oko milijun ljudi.

Vladini dužnosnici i medijska izvješća nasilje su pripisali milicijama, politički povezanim skupinama u stilu mafije koje su preuzele kontrolu nad ogromnim dijelovima Rija u posljednja dva desetljeća.

Guverner Castro rekao je da je 12 kriminalaca uhićeno u vezi s napadima i da će biti optuženi za "teroristička djela". "Ne sumnjam da će sutra biti puno uredniji i mirniji dan", rekao je novinarima obećavši da će voditi tešku borbu protiv takvih kriminalaca, "24 sata dnevno, sedam dana u tjednu". "Zlo neće pobijediti dobro", izjavio je Castro upozorivši organizirane kriminalne skupine da se ne usude izazivati državu.

Nasilje je krenulo nekoliko sati nakon pucnjave u Rezendea (24), koji je navodno nećak jednog od najozloglašenijih kriminalnih vođa u Riju Luisa Antonija da Silve Brage, paravojnog zapovjednika nadimka Zinho. Rezende je navodno ubijen tijekom policijske operacije u Três Pontesu, faveli koja je zloglasno uporište milicije.

Kopirati
Drag cursor here to close