EU ponudio May

Odgoda Brexita pod uvjetima

May je u utorak putovala u Berlin i Pariz uoči summita kako bi zatražila od Angele Merkel i Emmanuela Macrona da joj omoguće da odgodi razlaz, koji je trebao biti britansko "oslobađanje". Taj njen odlazak je u Londonu nazvan kao nacionalno poniženje.
Vijesti / Svijet | 10. 04. 2019. u 13:52 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija odobrit će britanskoj premijerki Theresi May drugu odgodu Brexita na izvanrednom summitu u srijedu, ali će čelnici EU raspravljati o dužoj odgodi uz uvijete koji bi spriječili svakog budućeg britanskog premijera da ugrozi blok. 

May je u utorak putovala u Berlin i Pariz uoči summita kako bi zatražila od Angele Merkel i Emmanuela Macrona da joj omoguće da odgodi razlaz, koji je trebao biti britansko "oslobađanje". Taj njen odlazak je u Londonu nazvan kao nacionalno poniženje. 

May je zatražila od EU da pomjeri datum Brexita od petka za 30. lipnja, ali se u Bruxellesu raspravlja o "flekstenziji" - fleksibilnom produženju roka do kraja ove godine ili do ožujka 2020., priopćili su diplomati EU. 

Takva bi opcija omogućila Britaniji da ode ranije ukoliko London deblokira sporazum, iako će EU pokušati da nametne uvjete kako bi spriječila svakog nasljednika May da donosi pogrešne odluke po blok. 

Francuska se protivi automatskom dugačkom produženju u ovoj fazi, i ukoliko London to bude želio, Macron bi mogao zatražiti od May zakonski obavezujuće obećanje da neće stvarati nikakve probleme ulažući veto na odluke EU. 

U nacrtu zaključaka summita u čiji je uvid došao Reuters navodi se da će Britaniji biti odobrena druga odgoda pod određenim uvjetima. U njima se ne navodi datum okončanja procesa. 

Kopirati
Drag cursor here to close