Strašno

Odgajatelj optužen za seksualno zlostavljanje 91 djeteta

Nakon što je protiv njega podignuta optužnica prošle godine, AFP navodi da su na njegovim elektroničkim uređajima otkrili još materijala koje je proizveo o zlostavljanju djece.
Vijesti / Svijet | 01. 08. 2023. u 12:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši djelatnik centra za nezbrinutu djecu u Australiji optužen je za 1623 kaznena djela zlostavljanja 91 djeteta, uključujući 136 optužbi za silovanje i 110 za seksualni odnos s djetetom mlađim od 10 godina, prenosi Hina.

Kaznena djela su se dogodila u Brisbaneu, Sydneyu i inozemstvu između 2007. i 2022. godine. Četrdesetpetogodišnji muškarac iz regije Gold Coast u pritvoru je od kolovoza 2022. kada ga je Australska savezna policija (AFP) uhitila i prvotno optužila po dvije točke za izradu materijala za iskorištavanje djece i po jednoj točki za prijenos materijala sa seksualnim zlostavljanjem djece.

Nakon što je protiv njega podignuta optužnica prošle godine, AFP navodi da su na njegovim elektroničkim uređajima otkrili još materijala koje je proizveo o zlostavljanju djece.

AFP ističe da je identificirao svu australsku djecu u video materijalu osumnjičenika i da surađuje s međunarodnim vlastima kako bi pomogao identificirati četvero zlostavljane djece sa snimke snimljene u inozemstvu.

Zločine snimao

AFP je naveo da je muškarac snimao svoje zločine telefonima i kamerama dok je radio u 10 centara za nezbrinutu djecu u Brisbaneu od 2007. do 2013. i od 2018. do 2022.. Neki su snimani na neotkrivenim lokacijama u inozemstvu 2013. i 2014. te u jednom centru u Sydneyu između 2014. i 2017. Sve žrtve su pretpubertetske djevojčice.

Muškarac je također radio u drugim centrima za nezbrinutu djecu, ali AFP je uvjeren da tamo nije počinio kaznena djela.

Pomoćnica AFP-ova šefa za sjever Justine Gough rekla je da je proces identifikacije uključene djece zahtijevao "vrijeme, vještinu i odlučnost" budući da je bilo toliko slika i videa djece snimljenih tijekom 15 godina.

"Iako sam iznimno ponosna na upornost tijela za provođenje zakona i njihovu nepokolebljivu predanost da identificiraju tog navodnog počinitelja i zaustave daljnje zlostavljanje, ovo su jezive vijesti", rekla je.

"S bolom u srcu AFP i druga tijela za provođenje zakona posvećuju toliko vremena i resursa da spriječe i poduzmu mjere protiv pojedinaca koji čine gnusne zločine protiv djece", dodala je.
Policija će tražiti izručenje osumnjičenog iz Queenslanda u Sydney "kako bi se suočio s punom snagom zakona", rekao je pomoćnik šefa policije Novog Južnog Walesa Michael Fitzgerald.

Dark web

"Ovo je jedan od najužasnijih slučajeva navodnog zlostavljanja djece koje su naši detektivi vidjeli, a mi ćemo nastaviti neumoljivo istraživati ovaj slučaj u ime 23 žrtve iz Novog Južnog Walea, koje su nam i dalje prioritet broj jedan", rekao je.

"Zajedno s našim partnerskim agencijama, apsolutno smo predani procesuiranju svakoga tko napada najranjivije slojeve naše zajednice", dodao je.

AFP je pokrenuo Operaciju Tenterfield odmah nakon uhićenja osumnjičenog prošle godine.
Istraga je započela sedam godina ranije kada je policija Queenslanda (QPS) otkrila slike i videozapise zlostavljanja djece na dark webu.

QPS ih je objavio u međunarodnoj bazi podataka za identifikaciju žrtava, tražeći pomoć od globalne zajednice za identifikaciju žrtava.

AFP i druge agencije pregledale su slike, i one su sadržavale nekoliko prepoznatljivih tragova. U kolovozu 2022., na slikama i videozapisima, koji su bili objavljeni na dark webu između 2013. i 2014., AFP je uspio otkriti da je riječ o centru za nezbrinutu djecu u Brisbaneu, nakon čega je muškarac uhićen.

Kopirati
Drag cursor here to close