Devet godina

Od početka rata u Siriji ubijeno 384 tisuće ljudi

Glavna bojišnica u Siriji je područje Idliba, posljednje veliko džihadističko i pobunjeničko uporište na sjeverozapadu Sirije.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2020. u 20:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 384.000 ljudi ubijeno je u Siriji od početka sukoba u ožujku 2011., od kojih više od 116.000 civila, prema novim podacima koje je objavio Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) u subotu uoči devetogodišnjaci početka rata.

Sukob koji je izbio iz gušenja mirnih prodemokratskih prosvjeda, tijekom godina prerastao je u složeni rat u koji su uključene pobunjeničke frakcije, džihadističke skupine i strane snage.

Dok taj rat ulazi u desetu godinu, režim Bašara al-Asada danas kontrolira više od 70 posto iscjepkanog teritorija zahvaljujući vojnoj podršci saveznika: Rusije, Irana i libanonskog Hezbolaha. Taj sukob je najgora katastrofa koju je izazvao čovjek nakon Drugog svjetskog rata, ocijenili su već 2017. godine Ujedinjeni narodi. Gospodarstvo je uništeno, a sukob je pokrenuo egzodus više od 11 milijuna osoba koje su se raselile unutar zemlje te izbjegle iz nje.

Prema novim podacima SOHR-a na temelju velike mreže vojnih i medicinskih izvora diljem Sirije, od početka sukoba 15. ožujka 2011. poginulo je najmanje 384.000 ljudi, javlja Hina.

Među tim žrtvama ubijeno je više od 116.000 civila, od kojih oko 22.000 djece i 13.000 žena. Najmanje 129.476 vojnika sirijske vojske, kao i članova sirijskih i stranih milicija i savezničkih snaga ubijeno je od 2011. godine, prema podacima SOHR-a.

Među članovima milicija je 1697 boraca libanonskog Hezbolaha, precizira ta nevladina organizacija. Ubijeno je gotovo 57.000 boraca pobunjeničkih frakcija, kao i 13.624 boraca Sirijskih demokratskih snaga (SDF), vojnog saveza kojim dominiraju Kurdi, dodaje SOHR.

Nadalje, ubijeno je najmanje 67.296 pripadnika džihadističke skupine Islamske države (IS), zatim iz skupine Hajat Tahrir al-Šam (koja je bivši sirijski ogranak al-Kaide) te iz drugih džihadističkih skupina, navodi SOHR. Podaci SOHR-a uključuju 421 neidentificiranu žrtvu.

Glavna bojišnica u Siriji je područje Idliba, posljednje veliko džihadističko i pobunjeničko uporište na sjeverozapadu Sirije. Sirijski režim počeo je početkom prosinca ofenzivu na to posljednje uporište pobunjenika i potaknuo novi egzodus, oko milijun osoba, navodi UN. Početkom ožujka Ankara je s Moskvom pregovarala o obustavi napada, javlja Hina.

Nevladine udruge (NGO) neprestano upozoravaju da sirijski režim krši ljudska prava, optužuju ga za kemijske smrtonosne napade, mučenja i arbitrarna uhićenja. NGO također navode da su vlada i oružane frakcije odgovorni za prisilne nestanke više desetaka tisuća ljudi. Rat je razorio infrastrukturu i uništio ključne sektore gospodarstva, među kojima je i naftni.

Kopirati
Drag cursor here to close