Rupe u legislativi

Od 110 milijardi eura godišnje zarade kriminalaca, EU zaplijeni 1,1 posto

Kriminalci se financiraju i iz terorističkih operacija, a legislativa EU prepuna je "ozbiljnih rupa" koje se iskorištavaju da bi kriminalci sakrili imovinu u državama članicama
Vijesti / Svijet | 04. 10. 2018. u 17:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezakonita tržišta u Europskoj uniji bilježe profit od otprilike 110 milijardi eura godišnje. Europol, sigurnosna agencija Unije, procjenjuje da 98,9 posto zarade na takvim tržištima ostaje na raspolaganju počiniocima; 2,2 posto imovine stečene kriminalom zamrznuto je u EU od 2010. do 2014., a od toga samo je 1,1 posto zaplijenjeno.

Zastupnici Europskog parlamenta pred sobom danas imaju alarmantne podatke agencija za provođenja zakona u Uniji.

U njemu se ističe da se kriminalci financiraju i iz terorističkih operacija, a da je legislativa EU prepuna "ozbiljnih rupa" koje se iskorištavaju da bi kriminalci sakrili imovinu u državama članicama.

''Postupci su kompleksni. Problem je i nedovoljna zaštita prava žrtava na kompenzaciju'', navodi se u materijalu Europskog parlamenta.

Predložen je i "djelotvoran sustav oduzimanja imovine" koji će biti na snazi u svim državama članicama EU.

Zamrzavanje i oduzimanje bit će brže i učinkovitije. Nova pravila uključuju strožije rokove i standardne obrasce za sve zemlje EU. Pokrivaju se sve vrste zločina, a prioritet kod oduzimanja neće imati država, već žrtve, piše Dnevni avaz.

Među predloženim mjerama su i strožija pravila s uključivanjem klauzule o odbijanju priznavanja i izvršenja naloga za zamrzavanje ili oduzimanje, koja se temelji na nepoštivanju temeljnih prava, uz rok od 45 dana za provođenje naloga za oduzimanje. Zastupnici Europskog parlamenta su, također, inicirali da se zaplijenjeni novac troši za društvene svrhe.

Nakon glasovnja, uredba će biti proslijeđena Europskom vijeću, tijelu u kojem sjede šefovi država ili vlada država članica EU, za konačno zeleno svjetlo.

Provodi se 24 mjeseca nakon stupanja na snagu.

Kopirati
Drag cursor here to close