Xi Jinping

Obećanje kineskog predsjednika svijetu

UN su 1971. godine izglasale priznanje Narodne Republike Kine, izbacujući Tajvan iz svjetske organizacije.
Vijesti / Svijet | 25. 10. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je danas da će Kina uvijek podržavati svjetski mir i međunarodna pravila, usred zabrinutosti koju su izrazile SAD i druge zemlje zbog sve veće dominacije Kine na globalnoj razini, piše Srna.

Komentar je uslijedio nakon što je vlasti Tajvana ranije ovog mjeseca objavile kako su vojne tenzije s Kinom najgore u posljednjih više od 40 godina, te da je sve veće zabrinutost da bi Peking mogao pokušati vojnom silom vratiti otok za koje tvrdi da pripada Kini.

U govoru povodom 50. godišnjice povratka Kine u UN, Xi Jinping je rekao kako će ta zemlja uvijek biti "graditelj svjetskog mira" i "zaštitnik međunarodnog poretka", prenijela je državna novinska agencija Xinhua.

UN su 1971. godine izglasale priznanje Narodne Republike Kine, izbacujući Tajvan iz svjetske organizacije.

Kina, također, sve više polaže pravo na sporne teritorije na granici s Indijom na Himalajama, u sporu je s nekim državama jugoistočne Azije u vezi s Južnokineskim morem, a sa Japanom oko otoka u Istočnokineskom moru.

"Kina se odlučno protivi svim oblicima hegemonije i politike moći, unilateralizma i protekcionizma", istakao je Xi, pozivajući na veću globalnu suradnju na pitanjima poput regionalnih sukoba, terorizma, klimatskih promjena, kibernetičke i biološke sigurnosti.

Kineski predsjednik je pozvao sve zemlje da promoviraju vrijednosti mira, razvoja, pravde, demokratije i slobode, koristeći izraz "zajedničke vrijednosti čitavog čovječanstva", koji je on smislio i prvi put spomenuo u govoru u srpnju povodom stogodišnjice osnivanja vladajuće Kineske Komunističke partije.

Kopirati
Drag cursor here to close