Što se to 'kuha'?

AUKUS pakt: Vojni projekt koji uključuje nuklearne podmornice

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala opciju da kupi još dvije.
Vijesti / Svijet | 14. 03. 2023. u 07:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Australija će kupiti tri nuklearne podmornice klase Virginia uz opciju kupovine još dvije, izjavio je u ponedjeljak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Američki predsjednik Joe Biden, australski premijer Anthony Albanese i britanski premijer Rishi Sunak trebali su u ponedjeljak otkriti detalje takozvanog projekta AUKUS u američkoj pomorskoj bazi u San Diegu u Kaliforniji, glavnoj matičnoj luci američke Pacifičke flote.

Sporazum, poznat kao AUKUS pakt, imat će više faza s najmanje jednom američkom podmornicom koja će obilaziti australske luke u sljedećim godinama, i završit će se krajem 2030-ih godina s novom klasom podmornica koja će se graditi s britanskim dizajnom i američkom tehnologijom.

Video: AUKUS pakt

Kina je osudila napore zapadnih saveznika, koji nastoje da se suprotstave kineskom vojnom jačanju, pritisku na Tajvan i sve snažnijim raspoređivanjem u spornom Južnom kineskom moru.

Dvojica dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da će nakon godišnjih posjeta luci Sjedinjene Države proslijediti neke podmornice u zapadnoj Australiji oko 2027.

Početkom 2030-ih Australija bi kupila tri podmornice klase Virginia i imala opciju da kupi još dvije.

Očekuje se da će AUKUS biti najveći vojni projekt Australije i nudi mogućnost zapošljavanja u sve tri zemlje, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close