Odbijena podrška za traženje ustupaka od EU

Novo poniženje Therese May u britanskom parlamentu

Zastupnici su s 303 glasova 'protiv' i 258 glasova 'za' odbacili glavni prijedlog kojim se tražila podrška premijerki za njezin plan traženja izmjena sporazuma s Bruxellesom.
Vijesti / Svijet | 14. 02. 2019. u 22:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski zastupnici u četvrtak su odbacili strategiju premijerke Therese May za Brexit, u simboličkom glasovanju kojim su potkopali njezino obećanje čelnicima Europske unije da može dobiti potvrdu u Londonu za svoj sporazum ako pristanu na ustupke.

Zastupnici su s 303 glasova 'protiv' i 258 glasova 'za' odbacili glavni prijedlog kojim se tražila podrška premijerki za njezin plan traženja izmjena sporazuma s Bruxellesom.

Tim prijedlogom May je trebala dobiti više vremena da ispuni očekivanja zastupnika u vezi zaštitnog mehanizma za granicu na irskom otoku. Oni smatraju da bi zbog tog mehanizma, najspornije točke sporazuma s Bruxellesom, Britanija ostala previše vezana uz EU na neodređeni rok ili da bi Sjeverna Irska bila odvojena od matične zemlje, javlja Hina.

Iako vlada ne mora mijenjati taktiku zbog te odluke, ona će negativno utjecati na povjerenje europskih čelnika da će May osigurati podršku za izmijenjeni dogovor.

Ovaj posljednji razvoj događaja u dvije godine dugim pregovorima o izlasku iz EU-a pokazatelj je dubokih podjela u britanskom parlamentu o tome kako i da li uopće Britanija treba napustiti europski savez, što je najveća politička i trgovinska promjena za tu državu u posljednjih 40 godina.

Glasovanjem u četvrtak povećala se mogućnost da će Britanci izaći iz EU-a bez dogovora, što je scenarij od kojeg strahuju mnoge tvrtke, no i da će se Brexit odgoditi ili čak i da će se odustati od njega.

Ključan datum za vladu je 27. veljače, kad je May obećala novi krug glasovanja. Zastupnici koji najavljuju da će od vlade zatražiti odgađanje Brexita otkrili su da će tada krenuti u ofenzivu, javlja Hina.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka. Neki konzervativni zastupnici i većina oporbenih optužuju premijerku da vremenski gura Britaniju prema rubu kako bi uoči dana izlaska primorala parlament da bira između njezinog plana i kaotičnog napuštanja EU bez sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close