Libija

Novinari otkrili tko je i kako ubio 26 nenaoružanih kadeta?

BBC je došao u posjed novih dokaza da je dron kojim su upravljali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 4. siječnja ove godine u vojnoj akademiji u Tripoliju u Libiji ubio 26 nenaoružanih kadeta.
Vijesti / Svijet | 28. 08. 2020. u 20:51 Jutarnji list

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BBC je došao u posjed novih dokaza da je dron kojim su upravljali Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) 4. siječnja ove godine u vojnoj akademiji u Tripoliju u Libiji ubio 26 nenaoružanih kadeta.

Tripoli je tada bio pod opsadom samoprozvane Libijske nacionalne vojske (LNA).

UAE tvrdi da nije odgovoran za napad i sugerira da su kadet stradali u lokalnom granatiranju. No, dokazi ukazuju da su kadeti pogođeni kineskom raketom Blue Arrow 7 koji je ispaljen iz drona Wing Loong II.

Nadalje, istraga BBC-ja utvrdila je da je spomenuti dron u vrijeme napada djelovao iz jedne libijske zračne baze, baze al-Khadim, te da je UAE tu bazu opremio dronovima i njima upravljao.

UAE se prethodno pokušao uključiti u vojna događanja u Libiji, no to im je onemogućeno, a zemlja tvrdi da podržava napore Ujedinjenih naroda da se u državi uspostavi mir. Emirati nisu odgovorili na BBC-jev upit za komentar istrage koja je otkrila njihovu navodnu umiješanost u napad na kadete.

Kako piše BBC, oko 50 kadeta 4. je siječnja 2020. u 21 sat u vojnoj akademiji južno od Tripolija izvodilo rutinske vježbe. Tada je usred skupine kadeta došlo do detonacije koja je usmrtila ili na rub smrti dovela 26 kadeta. Mnogi od njih bili su tinejdžeri, a nijedan nije bio naoružan.

"Gledali smo kako naši kolege umiru, uzimaju posljednje uzdahe i ništa nismo mogli napraviti", rekao je Abdul Moeen, jedan od kadeta koji je preživio napad dronom. On je u trenutku napada bio u prostorijama vojne akademije.

"Napad se ne da opisati", rekao je za BBC. "Bilo je momaka kojima su trupovi bili odvojeni od nogu. Bio je to grozan zločin, zločin koji nema veze s čovječnošću."

Sedam mjeseci nakon napada još nitko za njega nije preuzeo odgovornost.

Libijska nacionalna vojska, kojom zapovijeda general Khalifa Haftar, rekla je da ne stoji iza napada te da je eksploziju možda uzrokovala lokalno ispaljena granata ili napad unutar akademije.

BBC je istragom utvrdio da je napad izveden raketom Blue Arrow 7, a to je zaključio na temelju krhotina koje su pronađene na tlo poslije napada. Analizom je utvrđeno da je u tom trenutku u Libiji samo jedna letjelica mogla ispaliti takvu raketu - dron Wing Loong 2.

UN je tri tjedna prije napada na vojnu akademiju utvrdio da Blue Arrow 7 balistički sparen s dronom Wing Loong 2 te da Libija ne posjeduje niti jedan drugi ratni stroj koji je balistički parnjak spomenute rakete.

BBC je pak utvrdio da su spomenuti dronovi u trenutku napada letjeli iz samo jedne libijske baze. Riječ je o bazi al-Khadim na istoku zemlje koju kontrolira LNA.

I BBC i UN pronašli su dokaze da dronovi iz te baze pripadaju Ujedinjenim Arapskim Emiratima. UN je 2019. utvrdio da je UAE u Libiju poslao Wing Loong dronove i Blue Arrow 7 rakete te tako prekršio sankcije koje u toj zemlji vrijede od 2011. godine. BBC je otkrio da su Ujedinjeni Arapski Emirati 2017. godine kupili 15 Wing Loong dronova i 350 Blue Arrow 7 raketa.

Kopirati
Drag cursor here to close