Ima i toga

Novi Zeland ne može naći Rusa da ga protjera

Ruski tisak ocijenio je u utorak da usklađena protjerivanja ruskih diplomata u dvadesetak zemalja nakon trovanja bivšeg ruskog agenta uvode odnose između Moskve i Zapada u novo "razdoblje hladnog rata".
Vijesti / Svijet | 27. 03. 2018. u 12:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi Zeland ustvrdio je u utorak da bi drage volje protjerao ruske špijune u znak odmazde za trovanje bivšeg ruskog špijuna u Velikoj Britaniji, ali nevolja leži u tome što ne može pronaći nijednog takvog, prenijela ja Hina.

S druge strane, Sjedinjene Američke Države su najavile protjerivanje 60 ruskih diplomata pridružujući se tako mjerama europskih država koje tako kažnjavaju Kremlj zbog napada plinom na bivšeg špijuna u Velikoj Britaniji, javlja Reuters.

Ovo je najsnažnija akcija koju je protiv Rusije poduzeo američki predsjednik Donald Trump od kada je preuzeo dužnost.

Najveći broj od Hladnog rata

Trump je često bio meta kritika Demokrata i njegove Republikanske stranke zbog blagog pristupa prema Rusiji i informacija o uplitanju Moskve u predsjedničke izbore.

Britanska premijerka Theresa May je pohvalila reakciju država koje se solidariziraju, kazavši kako je 18 država iznijelo planove za protjerivanje diplomata. Među njima je 14 država članica EU.

Ukupno 100 ruskih diplomata će biti proglašeno personom non grata, što je najveći broj još od vremena Hladnog rata.

Australija je naknadno odlučila protjerati dvojicu ruskih diplomata, prikrivenih obavještajaca, kritizirajući ''Moskvu za brutalni i namjerni čin''. Novi Zeland je rekao da nema takvog osoblja, ali da ima - bili bi protjerani.

Britanski šef diplomacije Boris Johnsonje na Twitteru objavio da je ''izvanredni međunarodni odgovor saveznika najveće protjerivanje ruskih obavještajaca u historiji te da će to pomoći odbrani zajedničke sigurnosti''.

Rusofobni Flashmob

May je poručila da je koordinirana akcija najsnažniji signal Rusiji da ne može zanemarivati međunarodno pravo.

''Britanija ima dokaze da je Rusija istraživala mogućnost distribucije nervnih otrova u svrhu atentata'', rekla je May u parlamentu.

Ruski tisak ocijenio je u utorak da usklađena protjerivanja ruskih diplomata u dvadesetak zemalja nakon trovanja bivšeg ruskog agenta uvode odnose između Moskve i Zapada u novo "razdoblje hladnog rata".

Dnevnik Izvestija piše da se radi o "rusofobnom flashmobu" dok Nezavisimaja Gazeta podsjeća da "još nikada nije bilo usklađenih protjerivanja"."Odnos Rusije i Zapada ulazi u razdoblje pravog hladnog rata", rezimira analitičar Fjodor Lukjanov na stranicama dnevnika Vedomosti, ocjenjujući da su protjerivanja "posebno kobna za rusko-američke odnose".

Zapad pravi grešku

"Nije ovo kraj eskalacije, jasno je da će se pogoršati, očekujemo i strože mjere, gospodarske sankcije protiv Rusije", upozorava on. Po dnevniku Kommersant, te "mjere neopisive strogoće samo su novo pogoršanje odnosa između Rusije i Zapada". Za nezavisni radio Eho Moskve, "sva politika Rusije usredotočuje svoju energiju u samodestrukciju nakon 2014.", godine ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima nakon kojeg je uslijedio niz zapadnih sankcija.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova protjerivanje nazvalo ''provokacijom''. Glasnogovornik Kremlja je poručio da Zapad pravi grešku te da će predsjednik Vladimir Putin donijeti konačnu odluku o odgovoru Rusije.

Moskva je negirala optužbe da je odgovorna za napad na Sergeja Skripala i njegovu kćerku u južnom engleskom gradu Salisburyju. Skripal (66) i njegova kćerka Yulia (33) nađeni su u nesvjesnom stanju na klupi i tržnom centru, i od tada su u kritičnom stanju u bolnici.

Kopirati
Drag cursor here to close