Mjere opreza

Turska zabranila ulaske iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

Ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je da je 15 putnika izolirano, kao i osobe koje su s njima bile u kontaktu.
Vijesti / Svijet | 01. 01. 2021. u 20:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turska je Britancima zabranila ulazak nakon otkrića 15 slučajeva nove inačice koronavirusa u putnika iz Velike Britanije, a Irska od 6. siječnja planira zabranu zamijeniti strožim testiranjem, prenose u petak mediji.

Ministar zdravstva Fahrettin Koca rekao je da je 15 putnika izolirano, kao i osobe koje su s njima bile u kontaktu.

"Stanje je pod kontrolom", rekao je i dodao "ulazak u Tursku iz Velike Britanije privremeno je obustavljen".

Od posljedica covida-19 u Turskoj je umrlo 212 osoba u zadnja 24 sata, pokazuju podaci ministarstva zdravstva u petak čime je broj žrtava narastao na 21.093.

Broj novozaraženih u tom razdoblju je 12.203, a od početka pandemije više od 2,22 milijuna.

U Turskoj je na snazi zatvaranje koje će biti ukinuto u 5 ujutro u ponedjeljak iako je Ankara nametnula policijski sat za vikend, a rad ugostiteljskih objekata ograničila je samo na dostavu hrane.

Irska planira 6. siječnja ukinuti zabranu putovanja iz Velike Britanije i zamijeniti je strožim mjerama testiranja, rekao je u petak ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Irska je zabranila dolaske zrakoplovom i trajektima iz Velike Britanije 21. prosinca. Oko 30.000 ljudi putovalo je u Irsku iz Britanije u prethodna dva tjedna tijekom kojih se nova inačica koronavirusa širila Britanijom.

Putnici iz Velike Britanije morat će od 6. siječnja pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od 72 sata, rekao je Coveney za list Irish Independent.

Kretanje će im biti ograničeno tijekom najmanje pet dana po dolasku, a moći će se kretati slobodnije tek kada prime negativan rezultat drugog testa.

"Želimo što prije okončati zabranu putovanja (...) potrebno je olakšati putovanje između Britanije i Irske iz brojnih razloga", rekao je, prenosi Hina.

Covid-19 ponovno se brzo širi u Irskoj, a vlasti su rekle da su pronašle sedam slučaja nove varijante u 77 pozitivnih testova.

Nova inačica covida-19 znatno je zaraznija od prethodne verzije koronavirusa, pokazalo je novo istraživanje kojim se zaključuje da ta nova varijanta povećava reprodukciju ili takozvani broj R za 0,4 do 0,7, prenosi BBC u petak.

Kopirati
Drag cursor here to close