Deset mrtvih

Novi napad u Bruxellesu: Eksplozije u podzemnoj željeznici

Vijesti / Svijet | 22. 03. 2016. u 09:28 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna ili više eksplozija odjeknule su u utorak ujutro u bruxelleskoj podzemnoj željeznici u neposrednoj blizini europskih instititucija i ima više ranjenih, piše Hina.

Prema belgijski medijima, eksplozija se dogodila na stanici podzemne željeznice Maelbeek, te na stanicama Schuman i Arts-Loi.  Podzemna željeznica ne vozi, a zatvoren je glavni željeznički kolodvor u Bruxellesu.

Lokalna policija potvrdila je 10 mrtvih u eksploziji u Maalbek metro stanici u Bruxellesu, a ona se dogodila manje od jednog sata nakon dvije vezane eksplozije na aerodromu Zavatem.

Belgijski je državni tužitelj potvrdio da se radi o bombašima samoubojicama.

Reporter AP-a javlja da ima puno ljudi sa vidljivim ozljedama na licu.

"Metro koji je napuštao stanicu Maalbek pogodila je eksplozija. Panika je svuda, a na stanici je bilo jako puno ljudi", kazao je reporter AP-a.

Prema izjavama očevidaca iz stanice Maelbeek izlazi dim, a više osoba leži ozlijeđeno na pločniku u Rue de la Loi, ulici u kojoj se nalaze zgrade Europske komisije i Vijeća, a nešto dalje i zgrada belgijske vlade i parlamenta.


Do eksplozija je došlo nekoliko dana pošto je u Bruxellesu uhićen Salah Abdelsalam, glavni osumnjičenik za napade u Parizu 13. studenoga.

Sve postaje podzemne željeznice u Bruxellesu su zatvorene, ne rade linije mobilne telefonije. Europska komisija naredila je svom osoblju da ostane u zgradama.

Razina terorističke prijetnje je 4 u cijeloj zemlji, što ukazuje na ozbiljnu i neposrednu opasnost, ističu belgijski mediji.

Belgijski premijer je zamolio sve građane da ostanu kod svojih kuća, Bruxelles je sada zatvoren i blokiran. Vojska je raspoređena na ulicama, kao i policijske snage.

Kopirati
Drag cursor here to close