Ogromne štete

Nove snimke pokazuju preciznost napada na saudijska naftna polja

Satelitski snimci u koje je agencija Associated Press (AP) imala uvid ukazuju da je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte pretrpio štetu u napadu
Vijesti / Svijet | 16. 09. 2019. u 08:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijska Arabija je u nedjelju pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letjelicama zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsku ekonomiju.

Jemenski pobunjenici Huti koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja velike državne kompanije Aramca.

''Nema nijednog dokaza da taj "napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima" dolazi iz Jemena'', komentirao je u subotu američki državni tajnik Mike Pompeo, optužujući Iran da stoji iza napada i istaknuvši da će Sjedinjene Države učiniti sve kako bi osigurale snabdijevanje tržišta.

Teheran je te optužbe ocijenio "nerazumnima" i "neshvatljivima".

Satelitski snimci u koje je agencija Associated Press (AP) imala uvid ukazuju da je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte pretrpio štetu u napadu dronova za koji su odgovornost preuzeli poubunjenici iz plemena Huti u Jemenu.

Na snimcima napravljenim jučer iz satelita Europske komisije Sentinel-2, vide se crne mrlje nastale uslijed eksplozija u centru saudijskog postrojenja "Aramco".

Crne mrlje nisu bile vidljive na prethodnim snimcima, navodi AP. 

Za sada ni Saudijska Arabija ni državna naftna kompanija "Aramco" nisu precizirali kolika je šteta pričinjena u napadu Hutija.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Selman, izjavio je da su napadi dronovima u subotu utjecali na smanjenje proizvodnje sirove nafte za 5,7 milijuna barela dnevno.

Odgovornost za napad preuzeli su Huti u Jemenu koji su naveli da su poslali 10 dronova za napade.

Kopirati
Drag cursor here to close