Donald Trump optužen u istrazi posebnog tužitelja zbog uplitanja u izbore 2020. godine
Nove optužnice protiv Donalda Trumpa

Donald Trump optužen u istrazi posebnog tužitelja zbog uplitanja u izbore 2020. godine

Vijesti / Svijet | 02. 08. 2023. u 00:11 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Savezna velika porota optužila je Donalda Trumpa po četiri kaznene točke u istrazi posebnog tužitelja Jacka Smitha o pokušajima da se ponište izbori 2020. koji su doveli do napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021. godine, piše CNN.

''Ubrzo nakon izbornog dana, optuženik je također koristio protuzakonite načine umanjivanja legitimnih glasova i izvrgavanja izbornih rezultata'', navodi se u optužnici.

Najnoviji slučaj protiv Trumpa pogađa ono što se smatra najozbiljnijom izdajom bivšeg predsjednika njegovih ustavnih dužnosti, kada su njegovi napori da ostane u Bijeloj kući nakon poraza na izborima 2020. nastojali potkopati američku demokraciju i dugogodišnju američku tradiciju miroljubivog prijenos predsjedničke vlasti.

Trump u Sudnici | Getty

Zavjera da se ponište izbori 2020. srušila je predsjedničke norme i kulminirala nezamislivim napadom na Kapitol 6. siječnja, dok se Kongres sastao kako bi potvrdio pobjedu predsjednika Joea Bidena. Čak i prije toga, Trump se uključio u neviđenu kampanju pritiska na državne izborne djelatnike i zakonodavce, dužnosnike Ministarstva pravosuđa, pa čak i vlastitog potpredsjednika kako bi ih uvjerio da odbace rezultate iz 2020.

Trump je pozvan da se pojavi pred sucem za prekršaje u četvrtak u Washingtonu, na saveznom sudu, objavilo je Ministarstvo pravosuđa.

Četiri točke optužnice su: zavjera za prijevaru Sjedinjenih Država; zavjera radi ometanja službenog postupka; ometanje i pokušaj ometanja službenog postupka; i urota protiv prava.

Uključeno je šest neoptuženih suurotnika. Među njih šest su četiri neimenovana odvjetnika koji su navodno pomagali Trumpu u njegovim nastojanjima da podriva rezultate izbora 2020. Također je uključen i jedan neimenovani dužnosnik Ministarstva pravosuđa koji je "pokušao iskoristiti Ministarstvo pravosuđa za otvaranje lažnih istraga izbornog zločina i utjecati na državna zakonodavna tijela sa svjesno lažnim tvrdnjama o izbornoj prijevari."

Tužitelj Smith također spominje neimenovanog "političkog konzultanta koji je pomogao u provedbi plana za podnošenje lažnih lista predsjedničkih birača kako bi se ometao postupak certifikacije."

Smithov potez da podigne optužnicu testirat će može li se kaznenopravni sustav upotrijebiti da Trumpa pozove na odgovornost za njegovo postizborno ponašanje nakon što je oslobođen optužbi u postupku opoziva koji se odnosi na njegova djela tog dana.

Optužnica je drugi put u dva mjeseca da Smith podiže optužnicu protiv Trumpa. U lipnju je Trump optužen za zadržavanje povjerljivih dokumenata i zavjeru s vrhunskim suradnikom kako bi ih sakrio od vlade i vlastitih odvjetnika. A odvojeno u ožujku, okružni tužitelj Manhattana Alvin Bragg optužio je Trumpa zbog državnih optužbi za krivotvorenje poslovne dokumentacije.

Trump se izjasnio da nije kriv u oba slučaja - i vjerojatno će to ponovno učiniti kada bude optužen za najnovije optužbe.

Nova optužnica posebnog tužitelja dolazi u trenutku kada je Trump i dalje glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024. Prve dvije optužnice malo su utjecale na njegov položaj u utrci.

Optužnica protiv Trumpa u ožujku označila je prvi put u povijesti SAD-a da se bivši predsjednik suočio s kaznenim optužbama. Sada postoje tri odvojena, istodobna slučaja u kojima se predsjednik suočava s optužbama za kaznena djela, a svi će se odigrati dok se Trump želi vratiti u Bijelu kuću 2024. nakon poraza od Bidena 2020.

Takozvana zavjera lažnih birača bila je pokušaj bez presedana da se potkopa proces Elektorskog kolegija zamjenom birača koje je Biden s pravom osvojio nelegitimnim biračima GOP-a.

Trumpovi pristaše u sedam ključnih država sastali su se 14. prosinca 2020. i potpisali lažne potvrde, lažno objavljujući da je Trump zapravo osvojio njihovu državu i da su oni pravi birači. Podnijeli su te lažne potvrde Kongresu i Državnom arhivu, u očekivanju da će njihove lažne tvrdnje biti prihvaćene tijekom certifikacije Elektorskog kolegija 6. siječnja 2021.

U to su vrijeme njihovi postupci uglavnom odbacivani kao razrađeni politički cosplay. Ali na kraju je postalo jasno da je to bio dio orkestriranog plana.

Visoki dužnosnici Trumpove kampanje orkestrirali su zavjeru lažnih birača i izravno nadgledali mehanizme od države do države – povezujući Trumpov aparat za kampanju s onim što je izvorno izgledalo kao nesretni politički trik lokalnih Trumpovih pristaša.

Savezni istražitelji izdali su sudske pozive lažnim biračima diljem zemlje, poslali agente FBI-a da ispitaju svjedoke o njihovom ponašanju i nedavno su dali imunitet dvojici lažnih birača iz Nevade kako bi osigurali njihovo svjedočenje pred velikom porotom.

U Michiganu, državni odvjetnik optužio je 16 lažnih elektora koji su potpisali potvrde u kojima su lažno tvrdili da je Trump pobijedio u Michiganu na izborima 2020. za više kaznenih djela. Očekuje se da će okružna tužiteljica okruga Fulton Fani Willis ovog mjeseca također zatražiti od velike porote da podigne optužnicu u vezi s pokušajima u Georgiji da se izvrgnu izborni rezultati.

Kopirati
Drag cursor here to close