Bruxelles

Nova uvjetovanja EU: Zbog pada demokracije doći će do smanjenja fondova

Velika izborna pobjeda mađarskog premijera Victora Orbana kojeg su prozvali Victator te borba za očuvanje neovisnost sudova u Poljskoj upalili su zvona za uzbunu u EU.
Vijesti / Svijet | 29. 04. 2018. u 14:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Europska unija | Pixabay

Europska unija će sljedeći tjedan pripremiti novo finansijsko oružje protiv onoga što Bruxelles vidi kao jačanje neliberalnog nacionalizma u nekim državama bivšeg istočnog bloka koje prijeti demokraciji, piše internet portal EurActiv. Velika izborna pobjeda mađarskog premijera Victora Orbana kojeg su prozvali Victator te borba za očuvanje neovisnost sudova u Poljskoj upalili su zvona za uzbunu u EU. 

Predsjednik Europske komisije, uz podršku Njemačke, Francuske, i još nekoliko bogatih članica će predložiti da u sklopu proračuna za period od 2021. do 2027. bude odredba koja će uvjetovati pomoć siromašnijim zemljama vladavinom prava, rekli su dužnosnici. 

‘’Bit će uvjetovanja. Pritisak na financije će promijeniti uvjete igre. Imamo neke lidere koji flertuju za drugim vrijednosnim sustavima. To je veća prijetnja Uniji od Brexita’’, naveli su neki neimenovani bruxellski dužnosnici koji su vidjeli prijedlog. 

Članice EU koje ne ispune standarde vladavine prava bi mogle izgubiti pravo na financijske fondove, odredba je koju je predložila ranije i Njemačka. Prihodi od Unije su u Mađarskoj oko sedam posto proračuna, a u Poljskoj oko četiri posto, što bi moglo biti značajan problem za vlasti te zemlje ukoliko novac ne bude stizao kako očekuju. 

Kopirati
Drag cursor here to close