Pregovori

Nova runda – Vučić: Svi su protiv nas

Šef diplomacije EU Josep Borrel sazvao je za danas novi sastanak na visokoj razini u okviru dijaloga Beograda i Prištine…
Vijesti / Svijet | 02. 05. 2023. u 14:37 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, uoči nove runde dijaloga u Bruxellesu, da će tamo biti teško i da su protiv Srbije "svi veliki na Zapadu", ali da su na našoj strani pravo i pravda i da nema predaje.

Svi veliki…

Vučić je u video poruci objavljenoj na Instagramu istaknuo da "već nekoliko dana, posebno jučer i danas, Albin Kurti vodi kampanju protiv Srbije, brutalnu i prljavu, i on i svi njegovi pomagači".

Naveo je i kako će u Bruxellesu biti teško i da su "protiv nas svi veliki na Zapadu".

"Ipak, na našoj strani su pravo i pravda. Još više i važnije od toga, oni ne razumiju koliko je snažna ljubav prema slobodi i koliko jako i čvrsto možete da je čuvate, usprkos svim pritiscima", napisao je Vučić.

S druge strane, specijalni izaslanik Europske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da statut Zajednice srpskih općina (ZSO) mora biti prihvatljiv za obje strane i u skladu s europskim standardima.

"Upravljački tim će predstaviti nacrt. Ne znamo šta je u njemu, ali to bi trebao biti početak procesa. Na kraju, trebalo bi da imamo statut koji je prihvatljiv za obje strane, i za Kosovo, i za Srbiju, u skladu sa evropskim standardima. To je prvi važan korak", rekao je Lajčak za hrvatsku novinsku agenciju Hina.

Testirani model

Istaknuo je da je ovo prvi put da će se vidjeti rad Upravljačkog tima koji se sastoji od četiri osobe stacionirane na Kosovu i Metohiji, koje je formalno angažirala vlada u Prištini, ali su ih predložile općine s većinskim srpskim stanovništvom.

Ponovio je da EU ne želi da stvori ZSO po modelu koji ranije u svijetu nije testiran, već po uzoru na neki od postojećih europskih modela.

"Moramo dakle implementirati ono što je ranije dogovoreno, ali u isto vrijeme moramo crpiti inspiraciju iz praktičnih rješenja postojećih europskih modela. Ne želimo stvarati nešto što nikada nigdje u svijetu nije testirano, ali mi želimo da strane pronađu inspiraciju u europskim modelima koji dobro funkcioniraju", naglasio je Lajčak.

Naime, šef diplomacije EU Josep Borrel sazvao je za danas novi sastanak na visokoj razini u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na stolu će, kako je najavljeno iz Europske službe za vanjske poslove (EEAS), biti dvije teme - nacrt statuta Zajednice srpskih općina i Deklaracija o nestalim osobama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close