Referendum

Nova Kaledonija glasuje o nezavisnosti od Francuske

Promatrači tvrde da će, na osnovu prethodnih izbornih rezultata i anketa, glasači vjerojatno podržati ostanak u Francuskoj.
Vijesti / Svijet | 02. 11. 2018. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Kaledonija, francuski arhipelag u južnom Pacifiku, priprema referendum o nezavisnosti - u posljednjem koraku u trodeseljetnim naporima dekolonizacije.

Nedjeljno glasovanje od ključnog je značaja za ublažavanje napetosti između domorodačkih Kanaka, koji su svojevremeno patili od stroge segregacijske politike, i potomaka europskih kolonizatora.

Također je predstojeći referendum test snage veza između Francuske i prekomorske teritorije, koja se nalazi istočno od Australije i ima 270.000 stanovnika.

Glasači će također odgovoriti na pitanje "Da li želite da Nova Kaledonija stekne puni suverenitet i postane nezavisna?"

Promatrači tvrde da će, na osnovu prethodnih izbornih rezultata i anketa, glasači vjerojatno podržati ostanak u Francuskoj.

Teritorija uživa veliki stupanj autonomije ali se oslanja na francuski državu u obrani, policijskim poslovima, vanjskoj politici, pravosuđu i obrazovanju.

Referendum je rezultat procesa započetog prije 30 godina nakon višegodišnjeg nasilja koje je suprotstavilo kanačke aktiviste za nezavisnost onima koji su izrazili spremnost za ostanak u Francuskoj, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close