Zbog Rusije

Nordijske zemlje pojačavaju vojnu suradnju

Nordijske zemlje optužuju Rusiju da je u više navrata kršila njihov zračni prostor u proteklih nekoliko godina.
Vijesti / Svijet | 06. 11. 2017. u 21:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nordijske zemlje usuglasile su se u ponedjeljak da pojačaju vojnu suradnju i razmjene više informacija iz zračnog nadzora jer su zabrinute intenziviranim ruskim vojnim aktivnostima.

Nordijske zemlje povećale su ulaganja u vojsku, međusobnu suradnju kao i onu s NATO-om od ruske ankesije Krima u 2014.

''Takva situacija predmet je zajedničke brige nordijskih zemalja. Mi namjeravamo osnažiti našu vojnu suradnju kako bismo se bolje bavili sigurnosnim brigama'', izjavio je finski ministar obrane Jussi Niinisto na konferenciji za novinare.

Ona je uslijedila nakon njegovog sastanka sa švedskim, danskim i norveškim kolegama i s predstavnikom Islanda.

Kazao je da će sporazum o razmjeni novih izviđačkih podataka "pozitivno doprinijeti svjesnosti situacije" kao i sigurnosti letova. Nordijske zemlje optužuju Rusiju da je u više navrata kršila njihov zračni prostor u proteklih nekoliko godina.

Zemlje su se također dogovorile da surađuju u nabavci vojne opreme i da planiraju koristiti zajedničku nordijsku borbenu uniformu.

''Promatramo agresivnu Rusiju koja jača svoje snage, obnavlja svoje materijale, postavlja nove rakete u Kalinjingradu. To je nova slika u našem djelu svijeta'', izjavio je danski ministar obrane Claus Hjort Frederiksen.

Kaljingrad leži između Poljske i Litvanije na Baltičkom moru. Ostali ministri izjavili su da Rusija ne predstavlja trenutnu prijetnju.

Regija Baltičkog mora zona je povišenih napetosti između Moskve i Zapada. Rusija je pojačala vojne aktivnosti u baltičkoj enklavi Kalinjingradu i krizirala je NATO zbog postavljanja raketnog štita u istočnoj Europi.

Norveška, Danska i Island su članice NATO-a, dok su Švedska i Finska - koje dijele granicu s Rusijom dugu 1.340 kilometara - ostale vojno nesvrstane.

Finska je priopćila proteklog tjedna da planira vojne vježbe velikog obima s nordijskim zemljama, Sjedinjenim Državama i drugim saveznicima već u 2020. godini.

Ministri će se sastati u Helsinkiju u utorak sa Sjevernom grupom koja uključuje Britaniju, Nizozemsku, Njemačku, Poljsku i baltičke države. Američki ministar obrane Jim Mattis također će se pridružiti sasatanku, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close