Hvatanje u koštac s prošlošću

Njemački predsjednik zatražio oprost od Tanzanije zbog kolonijalne prošlosti

Drugog dana posjeta Tanzaniji, Steinmeier se sastao s obitelji čijeg su pretka, poglavicu Songea Mbano te još 66 ostalih vođa smaknule njemačke kolonijalne vlasti 1906
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier ispričao se u srijedu u Tanzaniji potomcima nekoliko stotina tisuća žrtava kolonijalnog nasilja, oko 100 godina nakon okončanja njemačke kolonijalne vladavine u istočnoj Africi.

''Želim zamoliti za oprost''

''Kao njemački savezni predsjednik, želim zamoliti za oprost za ono što su Nijemci učinili vašim precima'', rekao je Steinmeier tijekom posjete tanzanijskom gradu Songei, javlja Hina.

On je potomcima poručio da je Njemačka spremna zajedno uhvatiti se u koštac s prošlošću, a njegove se riječi naišle na aplauz odobravanja.

Drugog dana posjeta Tanzaniji, Steinmeier se sastao s obitelji čijeg su pretka, poglavicu Songea Mbano te još 66 ostalih vođa smaknule njemačke kolonijalne vlasti 1906, piše Hina.

Songea Mbano je danas priznati nacinalni heroj. Njemačka je u istočnoj Africi brutalno gušila ustanke domicilnog stanovništva.

Stotine tisuća mrtvih

Prema tanzanijskim procjenama, u ratu Maji Maji koji se vodio od 1905. do 1907. poginulo je do 300.000 ljudi.

Steinmeier je posjetio muzej Maji Maji u Songei.

Njemačka kolonijalna prošlost okončana je 1918. porazom Njemačkog carstva u Prvom svjetskom ratu.

Susret njemačkog predsjednika s potomcima ubijenih održao se bez prisutnosti novinara.

''Pridružujem vam se u žalovanju za poglavicom Songeom i svima koji su pogubljeni. Klanjam se pred žrtvama njemačke kolonijalne vladavine'', rekao je njemački predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close