Stabilnost BiH prioritet Njemačke

Njemačka ne tolerira secesionističke prijetnje u BiH: 'Jasan odgovor na djelovanje Rusije'

Pistorius je boravio u radnom posjetu Sarajevu, gdje se odvojeno sastao s članovima Predsjedništva BiH, ministrom obrane te zemlje Zukanom Helezom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.
Vijesti / Svijet | 06. 02. 2024. u 15:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar obrane Boris Pistorius upozorio je u Sarajevu na opasnost koju za zapadni Balkan predstavlja mogući utjecaj Rusije, a istodobno je kazao kako vlada u Berlinu podupire ambicije država te regije za članstvo u EU ako ispune postavljene uvjete.

Pistorius je boravio u radnom posjetu Sarajevu, gdje se odvojeno sastao s članovima Predsjedništva BiH, ministrom obrane te zemlje Zukanom Helezom i visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Nakon susreta s ministrom obrane BiH novinarima je kazao kako Njemačka iznimno drži do stabilnosti BiH, stoga joj želi pružiti svaku vrstu potpore, uključujući moguće članstvo u Europskoj uniji, no europski put te zemlje, kako je istaknuo, baš kao i svih drugih država zapadnog Balkana, ovisi o ispunjavanju jasno postavljenih uvjeta, javlja Hina.

Ne može se sjediti na dvije stolice

"To će tako ostati jer to tako treba biti", kazao je Pistorius ističući kako se "ne može sjediti na dvije stolice", odnosno kako svima mora biti jasno da se preduvjeti za članstvo moraju ispuniti.

Njemačka je među državama koje su se do sada izričito protivile otvaranju pristupnih pregovora EU s BiH sve dok vlasti te zemlje ne pokažu kako su spremne provoditi potrebne reforme. Ministar obrane BiH Helez je kazao kako je uvjeren da sadašnja vladajuća koalicija to može dokazati do kraja veljače. Smatra kako je pred BiH jedinstvena prilika koju ne smije propustiti.

Pistorius i Helez potvrdili su i kako na isti način vide problem secesionističkih prijetnji koje dolaze od političara od Srba u BiH.

"Sve pratimo..."

"Sa svojim partnerima to pratimo, a BiH nikada neće dopustiti da se neki njen dio odcijepi", kazao je Helez, dok je njemački ministar obrane istaknuo kako EUFOR ima kapacitete i mandat za moguće suočavanje s krizama, uključujući onu koja bi proistekla iz secesionističkih prijetnji. Pistorius je kazao i kako Njemačka želi poduprijeti stabilnost BiH jer je svjesna da bi Rusija tu zemlju, kao i cijeli Balkan, mogla iskoristiti kao poligon preko kojega bi destabilizirala Zapad.

Agresivno djelovanje Rusije do sada je naišlo na jasan odgovor Zapada, a tako će biti i ubuduće, kazao je Pistorius potvrdivši da će Njemačka Ukrajini i tijekom ove godine nastaviti isporučivati tenkove Leopard koje je ranije obećala.

Kopirati
Drag cursor here to close