OLAF SCHOLZ

Njemački kancelar: Nećemo slati avione u Ukrajinu, postoji rizik od eskalacije

Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja, rekao je Scholz.
Vijesti / Svijet | 30. 01. 2023. u 07:01 Bljesak.info/Dnevni avaz

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka neće slati borbene avione u Ukrajinu, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz, dok Kijev traži od Zapada još više naoružanja kako bi se suprotstavio ruskoj invaziji.

Poslije nekoliko tjedana oklijevanja, Berlin je u srijedu odlučio da pošalje 14 tenkova njemačke proizvodnje "Leopard 2" u Ukrajinu i da dozvoli drugim europskim zemljama da isporuče te tenkove Kijevu.

"Povjerenje građana"

Upitan u intervjuu za list Tagesspiegel o zahtjevu Kijeva da dobije borbene avione, Olaf Scholz je odgovorio:

- Pitanje borbenih aviona se čak i ne postavlja. Mogu samo da savjetujem da se ne ulazi u stalni rat nadmetanja sa sistemima naoružanja.

Ali, čim je donesena odluka (o tenkovima), u Njemačkoj je počela nova debata o nečem drugom – avionima i to je neozbiljno i podriva povjerenje građana u odluke vlade - rekao je on.

Odlukom o slanju njemačkih tenkova u Ukrajinu, Njemačka je pratila stav Sjedinjenih Država da ukrajinsku vojsku snabdijevaju tenkovima američke proizvodnje "Abrams".

"Rizik od eskalacije"

Ali, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio Berlinu i Washingtonu, odmah je tražio više, uključujući borbene avione i rakete dugog dometa.

Scholz je u intervjuu ponovo upozorio na "rizik od eskalacije" u odnosu prema Moskvi.

- Nema rata između NATO-a i Rusije. Nećemo dozvoliti takvu eskalaciju - rekao je on.

"Neophodno je razgovarati s Putinom" 

Prema riječima kancelara, "neophodno je" da se razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Njihov posljednji susret datira od početka decembra.

- Namjeravam da ponovo telefonom razgovaram s Putinom - rekao je on, ne precizirajući kada.

- Ali, naravno, također je jasno da se situacija neće promijeniti sve dok Rusija bude vodila rat nemilosrdnim napadima (na Ukrajinu) - rekao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close