Odustali od BiH?

Njemačka 'vrbuje' njegovatelje sa Kosova

On je ocijenio kako ''obje strane'' mogu profitirati od ove suradnje.
Vijesti / Svijet | 15. 07. 2019. u 22:12 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) boravio je u ponedjeljak na Kosovu gdje je pokušao privući njegovatelje za bolnice i staračke domove u Njemačkoj, a tom prilikom je potpisan i dokument o pojačanoj suradnji na području zdravstvenih sustava. 

''U Njemačkoj su nam potrebni dobro obrazovani stručnjaci i iz inozemstva, a mi istodobno možemo Kosovu pomoći u izgradnji sustava zdravstvenog osiguranja'', poručio je njemački ministar zdravstva preko Twittera. 

On je ocijenio kako ''obje strane'' mogu profitirati od ove suradnje. 

Potpisani ugovor o suradnji na području zdravstva bi trebao ubrzati iseljavanje njegovatelja s Kosova u njemački zdravstveni sustav. Istodobno bi trebala biti pojačana suradnja na području kvalifikacije, zdravstvenog osiguranja, zdravstvenog menadžmenta i priznavanja kvalifikacija u inozemstvu. 

Sporazum s Kosovom bi trebao, kako je naglasio Spahn, poslužiti kao model za slične ugovore s ostalim državama. 

Spahn je naglasio kako cilj sporazuma nije ''Kosovu oteti stručnjake iz područja skrbi''. 

''Na Kosovu ima mnogo mladih nezaposlenih. Radi se o tome da surađujemo sa zemljama koje školuju previše stručnjaka u ovom području a to je upravo slučaj na Kosovu'', rekao je njemački ministar, prenosi Hina. 

Povjerenik Savezne vlade za pitanja vezana uz sektor skrbi za starije, bolesne i nemoćne Andreas Westerfellhaus kritizirao je za javni servis ZDF činjenicu da se za radnu vizu u diplomatskom predstavništvu Njemačke na Kosovu čeka i više od godinu dana. 

On je zatražio da se postupak izdavanja viza iz konzulata u Prištini prebaci u Njemačku kako bi se ubrzao taj proces. 

Njemačka vlada je najavila nekoliko mjera kojima bi smanjila napetu situaciju na području skrbi - pored pojačanog useljavanja predviđen je i porast plaća u ovom sektoru. 

Prema statistikama u Njemačkoj je trenutno 3,4 milijuna građana ovisno o tuđoj njezi s tim da ubrzano starenje stanovništva pridonosi rastu ove brojke. 

Podaci Saveznog ureda za zapošljavanje pokazuju da poslodavci u prosjeku čekaju gotovo 200 dana prije nego što pronađu odgovarajućeg stručnjaka za upražnjeno mjesto u sektoru njege. 

Kopirati
Drag cursor here to close