Migrantska kriza

Njemačka već priprema sporazume o povratku izbjeglica, Orban otvoren za razgovore

Glasnogovornica ministarstva Eleonore Petermann dodala je da još nema vremenskih rokova za potpisivanje bilo kakvih sporazuma, prenosi Reuters.
Vijesti / Svijet | 04. 07. 2018. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova već radi na pripremi sporazuma s ostalim zemljama Europske unije o povratku izbjeglica u države u kojima su prvo registrirani njihovi zahtjevi za azilom, izjavila je u srijedu glasnogovornica ministarstva.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer danas će otputovati u Beč, gdje će održati razgovore s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom, a također je planirano da se mađarski premijer Viktor Orban sastane s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu.

Glasnogovornica ministarstva Eleonore Petermann dodala je da još nema vremenskih rokova za potpisivanje bilo kakvih sporazuma, prenosi Reuters.

U međuvremenu je objavljeno da mađarski premijer Viktor Orban, jedan od najglasnijih europskih kritičara migrantske politike njemačke kanceklarke Angele Merkel, nagovijestio je spremnost da surađuje u njenom posljednjom planu da smanji priliv migranata koji stižu u Njemačku.

U intervjuu za njemački tabloid Bild uoči današnje posjete Berlinu, Orban je izjavio da je otvoren za razgovore o bilateralnom sporazumu kojim bi se vratili migranti koji pokušavaju ući u Njemačku ukoliko Merkel uspije da sklopi sličan sporazum s Bečom.

''Pregovori se moraju pokrenuti između Njemačke i Austrije, a nakon toga pregovori između Austrije i Mađarske. Ukoliko Njemačka jasno iznese svoju poziciju, bit će pregovora između Mađarske i Njemačke'', izjavio je  Orban za Bild.

Merkel je postigla sporazum sa svojim tvrdolinijaškim ministrom unutrašnjih poslova, po kome bi se uspostavili tranzitni migrantski centri na južnoj granici zemlje.

Centri bi trebali postati sredstvo odvraćanja migranata koji putuju kroz Europu. Austrija je izrazila zabrinutost da bi takve mjere mogle stvoriti uska grla s migrantima na njenoj teritoriji.

Orbana će danas u Berlinu dočekati predsjednik  Bundestaga Wolfgang Schaeuble, i održat će razgovore s Merkel u četvrtak, prenosi dpa.


Kopirati
Drag cursor here to close