Pomoć

Njemačka se predomislila: Šalje 400 ručnih raketnih bacača u Ukrajinu

''Dovraga, krajnje je vrijeme da nam se pomogne”, rekao je Andrij Meljnik u intervjuu u ukrajinskom veleposlanstvu.
Vijesti / Svijet | 26. 02. 2022. u 19:40 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je odobrila dostavu 400 ručnih raketnih bacača iz Nizozemske u Ukrajinu, objavilo je njemačko ministarstvo obrane u subotu, što je promjena stava Berlina koji je kritiziran jer za razliku od drugih zapadnih saveznika, Kijivu nije poslao oružje.

''Kancelar je potvrdio odobrenje'', rekao je glasnogovornik ministarstva obrane u subotu. Raketni bacači dolaze iz arsenala njemačke vojske.

Krajnje vrijeme za pomoć

Njemačka već dugo ne izvozi oružje u ratna područja, što je politika koja proizlazi iz njene krvave povijesti u 20. stoljeću i njome izazvanog pacifizma. Države koje drugim zemljama žele predati oružje koje su uvezli iz Njemačke moraju najprije dobiti dozvolu Berlina.

Njemački kancelar Olaf Scholz se posljednjih tjedana više puta pozivao na tu politiku kada je odbijao isporučivati smrtonosno oružje Ukrajini.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Meljnik je u subotu apelirao na Berlin da se pridruži Nizozemskoj i opskrbi Ukrajinu sustavom za protuzračnu obranu Stinger.

''Dovraga, krajnje je vrijeme da nam se pomogne”, rekao je Andrij Meljnik u intervjuu u ukrajinskom veleposlanstvu.

''Potrebna nam je protuzračna obrana i zona neletenja'', dodao je Meljnik.

Berlin Kijevu predao poljsku bolnicu

Nizozemska vlada je ranije u subotu u pismu parlamentu rekla da će što je prije moguće opskrbiti Ukrajinu s 200 protuzračnih raketa.

Berlin također još mora odlučiti o zahtjevu Estonije, koja želi Ukrajini predati stare istočnonjemačke haubice. Finska je kupila haubice 1990-ih nakon pada Berlinskog zida i kasnije ih prodala Estoniji.

Gradonačelnik Kijiva Vitalij Kličko je krajem siječnja njemačku ponudu da dostave 5.000 vojnih kaciga Ukrajini kako bi joj pomogle u mogućoj ruskoj invaziji odbacio kao ''šalu''.

Berlin je Kijivu također predao poljsku bolnicu.

Kopirati
Drag cursor here to close