Proširenje saveza

Njemačka ratificirala članstvo Finske i Švedske u NATO-u

Parlament u Berlinu kao i Bundesrat koji okuplja savezne države potvrdili su pristupne protokole za obje nordijske zemlje.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2022. u 19:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka je u petak ratificirala pristupanje Finske i Švedske NATO-u, tri dana nakon što je 30 članica u utorak potpisalo najznačajnije proširenje saveza.

Parlament u Berlinu kao i Bundesrat koji okuplja savezne države potvrdili su pristupne protokole za obje nordijske zemlje.

"Ovo stvara više sigurnosti - za sve članice NATO-a i za Europu", objavio je njemački kancelar Olaf Scholz na Twitteru.

Dokumente trebaju ratificirati parlamenti svih 30 članica Sjevernoatlantskog saveza prije nego što Finska i Švedska budu zaštićene NATO-ovom obrambenom klauzulom koja kaže da je napad na jednu članicu napad na sve, prenosi Hina.

Ratifikacija će vjerojatno potrajati do godinu dana, ali u međuvremenu Helsinki i Stockholm već mogu sudjelovati na sastancima NATO-a i imati veći pristup obavještajnim podacima.

Moskva je više puta upozorila obje zemlje da ne ulaze u NATO. Rusko ministarstvo vanjskih poslova još je 12. ožujka objavilo da će u tom slučaju "biti ozbiljnih vojnih i političkih posljedica".

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači, Švedska i Finska paralelno su objavile svoju namjeru da odustanu od svog neutralnog statusa i postanu dio NATO-a.

Samit NATO-a u Madridu prošli je tjedan podržao taj potez upućivanjem pozivnica dvjema zemljama nakon što je Turska dobila ustupke zbog zabrinutosti koju je izrazila i američko obećanje da će dobiti nove ratne zrakoplove.

Kopirati
Drag cursor here to close