Nacistički čuvar

Njemačka podignula optužnicu protiv 95-godišnjeg SS-ovca

Osumnjičenom se na teret ne stavlja nijedno određeno ubojstvo, ali tužilaštvo tvrdi da je kao stražar pomagao u funkcioniranju logora, odnosno da je bio dio operacija ubijanja.
Vijesti / Svijet | 25. 11. 2018. u 10:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: EPA / 

Njemački tužitelji podignuli su optužnicu protiv 95-godišnjeg nacističkog čuvara logora zbog sumnje da je sudjelovao u ubijanju više desetaka tisuća zarobljenika u austrijskom logoru smrti.

Hans H., čije se prezime zbog pravnih propisa ne navodi, bio je član zloglasnih SS jedinica i stražar u logoru Mauthausen u sjevernoj Austriji od sredine 1944. do početka 1945. Mauthausen je bio najveći nacistički logor u Austriji u kojem je umrlo više od polovice zatvorenika, odnosno 190 tisuća ljudi.

Pomagao u ubojstvu 36 tisuća ljudi

U periodu u kojem je Hans H. bio u Mauthausenu, ubijeno je 36.223 ljudi, najviše u plinskoj komori, ali i smrtonosnim injekcijama, streljanjem, izgladnjivanjem ili ostavljanjem na zimi. Osumnjičenom se na teret ne stavlja nijedno određeno ubojstvo, ali tužilaštvo tvrdi da je kao stražar pomagao u funkcioniranju logora, odnosno da je bio dio operacija ubijanja.

U ovom logoru, koji se nalazio 20 kilometara od grada Linza, zatvarani su oni za koje se smatralo da su neprijatelji nacističkih vlasti. Među ubijenima je bilo 14.000 Židova, ali i sovjetski ratni zarobljenici, Španjolci koji su se borili protiv Franca i drugi.

Optužnica navodi kako je Hans H. kao član nacističke SS divizije bio svjestan “svih metoda ubijanja i katastrofalnih životnih uvjeta u logoru” te da je svojom ulogom čuvara pomagao ili u najmanju ruku olakšao ubijanje više tisuća zatvorenika.

Osumnjičeni i njegov odvjetnik još nisu dali službene izjave, a hoće li slučaj završiti na sudu, trenutno odlučuje sud u Berlinu.

Val optužnica protiv čuvara u nacističkim logorima u posljednjih nekoliko godina

Hans H. je posljednji u nizu optuženih čuvara kojima se sudi u zadnje vrijeme, točnije od 2011. godine kad je osuđen John Demjanjuk za ubojstva u logoru Sobibor u okupiranoj Poljskoj. Njegova osuda dovela je do novog pravnog tumačenja prema kojem nekadašnji stražari u nacističkim logorima mogu biti optuženi za sudioništvo u ubojstvu čak i ako nema dokaza da su direktno odgovarali za neko pojedinačno ubojstvo.

Osim slučaja Hansa H., početkom studenoga održano je suđenje Johannu Rehbogenu, 94-godišnjem bivšem čuvaru u logoru Stutthof, na sjeveru Poljske, kojem je suđeno kao maloljetnoj osobi jer je u to vrijeme imao 18 godina.

Istodobno se odlučuje o tome hoće li još jedan slučaj završiti na sudu. Riječ je o 94-godišnjem bivšem pripadniku SS-a optuženom da je pomagao i poticao masovna ubojstva u Auschwitzu, o kojem odlučuje sud u Mannheimu. Za zločine u Auschwitzu nedavno su osuđeni i 94-godišnji nacistički čuvari Oskar Groening i Reinhold Hanning, no umrli su prije nego što su počeli služiti kazne.

Kopirati
Drag cursor here to close