Pomoć

Njemačka odobrila dodatnih 1,4 milijardi dolara za žrtve holokausta

Dodatna isplata Fonda za teškoće prvobitno je bila jednokratna isplata, dogovorena tijekom karantene u vezi s COVID-19 i na kraju je rezultirala sa tri dodatne isplate za preživjele holokausta koji ispunjavaju uvjete.
Vijesti / Svijet | 15. 06. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacija koja se bavi potraživanjima u ime Židova koji su patili pod nacistima priopćila je da je Njemačka pristala odobriti još 1,4 milijarde dolara ukupno za preživjele žrtve holokausta širom svijeta za narednu godinu.

Kako prenosi Fena, kompenzacija je dogovorena s njemačkim ministarstvom financija i uključuje 888,9 milijuna dolara za pružanje kućne njege i usluga podrške za slabe i ranjive osobe koje su preživjele holokaust.

Pored toga, ostvarena su povećanja od 175 milijuna dolara za simbolične isplate dodatnog programa Fonda za osobe s poteškoćama, što je utjecalo na više od 128.000 preživjelih holokausta širom svijeta, priopćila je Konferencija o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke sa sjedištem u New Yorku, koja se također naziva Konferencija potraživanja.

"Svake godine ovi pregovori postaju sve kritičniji"

"Svake godine ovi pregovori postaju sve kritičniji kako ova posljednja generacija preživjelih holokausta stari i njihove potrebe rastu", rekao je Greg Schneider, izvršni potpredsjednik konferencije.

Dodatna isplata Fonda za teškoće prvobitno je bila jednokratna isplata, dogovorena tijekom karantene u vezi s COVID-19 i na kraju je rezultirala sa tri dodatne isplate za preživjele holokausta koji ispunjavaju uvjete.

Iznos za svaku od dodatnih godina postavljen je na otprilike 1.370 dolara po osobi za 2024, 1.425 dolara za 2025, 1.480 dolara za 2026. i 1.534 dolara za 2027.

Oni koji primaju ove isplate većinom ruski Židovi

Preživjeli koji primaju ove isplate uglavnom su ruski Židovi koji nisu bili u logorima ili getima, i nemaju pravo na mirovinske programe, saopćeno je iz konferencije.

Kao djeca pobjegli su od takozvanih Einsatzgruppen - nacističkih mobilnih jedinica za ubijanje optuženih za ubijanje kompletnlih židovskih zajednica. Više od milijun Židova je ubijeno od tih jedinica, koje su djelovale uglavnom tako što su pucale na stotine i tisuće Židova odjednom i zakopavale ih u masovne grobnice.

"Za one koji su mogli pobjeći i preživjeti - oni su jedni od najsiromašnijih u zajednici preživjelih. Gubitak vremena, porodice, imovine i života ne može se nadoknaditi",  navodi grupa.

"Proširujući isplate tim preživjelima, njemačka vlada priznaje da se ta patnja još uvijek duboko osjeća, i emocionalno i financijski. Iako su simbolične, ove isplate pružaju financijsku pomoć mnogim ostarjelim židovima preživjelima holokausta koji žive širom svijeta", navodi se u pripćenju grupe.

Njemačka dosada platila više od 90 milijardi dolara

Od 1952. godine, njemačka vlada platila je više od 90 milijardi dolara pojedincima za patnje i gubitke koji su rezultat progona od strane nacista.

U 2023. godini, Claims Conference predviđa da će podijeliti stotine milijuna kompenzacijea za više od 200.000 preživjelih u 83 zemlje i dodijeliti više od 750 milijuna dolara zemljišta za više od 300 agencija za socijalne usluge širom svijeta koje pružaju vitalne usluge za preživjele holokausta, kao što su dom, njega, hrana i lijekovi.

"Prošlo je skoro 80 godina od oslobođenja Auschwitza, a potreba za pregovorima za zbrinjavanje preživjelih i kompenzaciju je hitnija nego ikad", rekao je Stuart Eizenstat, specijalni pregovarač delegacije za pregovore na Claims Conference.

Kopirati
Drag cursor here to close