Ponovili

Njemačka: Nismo strana u ratu u Ukrajini

Baerbock je u utorak izazvala pomutnju obraćajući se na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu rekavši da je Njemačka već u ratu s Rusijom.
Vijesti / Svijet | 27. 01. 2023. u 16:40 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Christian Wagner ponovio je raniji stav vlade te zemlje da Njemačka nije strana u ratu u Ukrajini. Izjava je uslijedila nakon nedavne izjave njemačke ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock o ratu protiv Rusije.

"Ministrica vanjskih poslova i savezna vlada, između ostalih, opetovano su vrlo jasno rekli da mi nismo strana u sukobu prema međunarodnom pravu i da nas naša podrška Ukrajini ne čini stranom u sukobu", rekao je Wagner novinarima u Berlinu.

Baerbock je u utorak izazvala pomutnju obraćajući se na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u Strasbourgu rekavši da je Njemačka već u ratu s Rusijom.

U međuvremenu, kancelar Olaf Scholz rekao je u srijedu javnoj televiziji ZDF da njemačke isporuke tenkova Ukrajini ne znače da je njegova zemlja strana u ratu.

"Ne smije biti rata između Rusije i NATO-a", rekao je Scholz.

Reagirajući na kontroverznu izjavu Baerbock, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova zatražila je od njemačkog veleposlanika u Moskvi da pojasni njemački stav o tekućem rusko-ukrajinskom ratu.

"Njemačka ministrica vanjskih poslova kaže da je njezina zemlja, zajedno s drugim zemljama, u ratu s Rusijom. Isto ministarstvo ne smatra svoju zemlju stranom u sukobu. S obzirom na ove kontradiktorne izjave, njemački veleposlanik u Rusiji trebao bi ih pojasniti", poručila je Zakharova na Telegramu.

Kopirati
Drag cursor here to close