Konzervativci i ljevičari

Njemačka: Pregovori o formiranju ''velike koalicije'' neće početi prije Nove godine

SPD je tek odnedavno povukao svoju odluku da pređe u opoziciju nakon što je u rujnu pretrpio najteži izborni rezultat u svojoj povijesti.
Vijesti / Svijet | 27. 11. 2017. u 17:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Razgovori o formiranju nove velike koalicije između konzervativaca kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrata (SPD) lijevog centra najvjerojatnije neće početi prije Nove godine, izjavila je u ponedjeljak zamjenica predsjednika CDU-a.

Julia Kloeckner, zamjenica čelnika Kršćanskih demokrata (CDU) kancelarke Merkel, izjavila je za državnu televiziju ARD da razgovori o formiranju vlade neće početi nakon zimske pauze i kako je bitno fokusirati se na "cjelovitost".

SPD je tek odnedavno povukao svoju odluku da pređe u opoziciju nakon što je u rujnu pretrpio najteži izborni rezultat u svojoj povijesti.

Čelnik SPD-a Martin Schulz izjavio je kako je otvoren za razgovore nakon što su pregovori između konzervativaca kancelarke Merkel i dvije manje stranke propali prije deset dana.

Kloeckner je kazala da će o promjeni stava biti raspravljano na konferenciji SPD-a za dva tjedna, što bi značilo da koalicijski pregovori ne bi mogli započeti do naredne godine.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier danas bi se trebao sastati s čelnicima Stranke zelenih,  Katrin Goering-Eckardt i Antonom Hofreiterom, kao i s čelnicima Ljevičarske stranke Sahrom Wagenknecht i Dietmarom Bartschom, u cilju otvaranja puta za nove koalicijske pregovore, prenosi dpa.

Kopirati
Drag cursor here to close